Najnovije

ŠTA AKO RUSIJA NAPADNE BALTIČKE ZEMLJE? Ugledni američki list o eventualnom razvoju događaja

Autor američkog časopisa National Interest analizirao je slabosti NATO alijanse i rekao da bi Rusija mogla sasvim uspešno da napadne baltičke države za samo 100 sati. Novinar Sebastijan Roblin je ukazao na Ahilovu petu alijanse oko 65 kilometara granice između Poljske i Litvanije. Tako bi koridor Suvalki mogao postati prolaz u slučaju oružanog sukoba sa Rusijom.

Ruski vojnik (Foto: RIA Novosti)

'’Zapadno od koridora nalazi se ruska eksklava Kalinjingrad, u kojoj se nalazi više od 15.000 ruskih vojnika sa teškom artiljerijom, balističkim i protivavionskim raketama dugog dometa. Na istoku se nalazi autoritarna država Belorusija, koja je nominalno u savezništvu sa Rusijom, uprkos rastućim tenzijama između njenog dugogodišnjeg diktatora Aleksandra Lukašenka i Moskve. Ruske trupe su takođe stacionirane u Belorusiji, a odatle im je dozvoljeno da uđu u Kalinjingrad. Međutim, saradnja Belorusije i Rusije u sukobu sa NATO -om nije zagarantovana'’, piše autor.

U isto vreme, autor ocenjuje takav scenario vojne invazije kao malo verovatan. Prema njegovom mišljenju, Ruska Federacija može zauzeti Baltik samo ako „oseti nedostatak sposobnosti i odlučnosti u NATO -u“.

"Moskva će se založiti za činjenicu da se zemlje Zapadne Evrope neće usuditi da upotrebe nuklearno oružje za oslobađanje već osvojenih baltičkih država", naglasio je Roblin.

U članku se navodi da Rusija može da napadne koridor Suvalki iz više pravaca odjednom kako bi presekla put kolonama NATO trupa,koje će biti poslate u pomoć baltičkim zemljama.

Kako Turska zauzima bivše sovjetske teritorije, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA