Najnovije

''DEMOKRATIZACIJA'' BLISKOG I SREDNJEG ISTOKA DOŽIVELA NEUSPEH: Potpuna katastrofa

Spoljna politika SAD za demokratizaciju zemalja Bliskog i Bliskog istoka, vođena od početka 21. veka, završila se neuspehom, o čemu svedoče najnoviji događaji u Avganistanu. O tome je u subotu, 14. avgusta, na svom Telegram kanalu pisao ruski senator Aleksej Puškov.

Amerikanci (Foto: US Army)

„Dubina neuspeha spoljne strategije SAD, koja je početkom 2000 -ih postavila sebi zadatak „demokratizacije“ Bliskog i Srednjeg Istoka, je očigledna. Rezultat je ovog kursa potpuna katastrofa“, napomenuo je političar.

Ranije, 14. avgusta, objavljeno je da su zaposleni u američkoj ambasadi u glavnom gradu Avganistana Kabulu dobili instrukcije da počnu uništavanje poverljivih dokumenata, kao i predmeta koji prikazuju nacionalnu zastavu ili logotipe američkih institucija. Napominje se da se radi o stvarima "koje se mogu zloupotrebiti u propagandne svrhe".

Nakon najave povlačenja američkih trupa, talibanska teroristička grupa izvršila je brzi napad na položaje avganistanske vojske. Stanje avganistanske vlade svakim danom postaje sve kritičnije. Tokom protekle nedelje talibani su uspeli da zauzmu prestonice 16 provincija. 12. avgusta pala su dva velika grada: drugi po veličini u zemlji, Kandahar, i sledeći Herat. Građanski rat u Avganistanu traje od 1979. godine. Država je uvrštena na listu najsiromašnijih zemalja sveta. Budžet Avganistana u velikoj meri zavisi od finansijskih injekcija trećih zemalja.

Kako Turska zauzima bivše sovjetske republike, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA