Najnovije

VELIKA DIPLOMATSKA GREŠKA MOSKVE: Da li je ruski diplomata slučajno uzeo primer Srebrenice za Donbas?

Alina Arsenjeva, ruska novinarka i stručnjak za Balkan, skrenula je pažnju na ozbiljnu diplomatsku grešku Moskve.

Dmitrij Kozak (Foto: RIA Novosti)

„Želela bih da vas podsetim na još jednu užasnu diplomatsku grešku na koju Rusija tvrdoglavo odbija da obrati pažnju, dozvoljavajući joj tako da postane uobičajeno mesto u retorici rukovodstva zemlje. Reč je o neprimerenom poređenju moguće ofanzivne operacije Oružanih snaga Ukrajine protiv LDNR sa Srebrenicom - evo poslednjeg primera, izjave bivšeg potpredsednika Vlade i zamenika šefa predsedničke administracije Kozaka: „Ako se tamo, kako kaže naš predsednik, sprema Srebrenica, verovatno morati da se branimo “.

Izostavimo uznemirujuće dvosmislene rezerve, „očigledno iznuđene“ - i pređimo na srž problema. Upotreba takve laži koju je Zapad stvorio i promovisao da demonizuje Srbe šalje, blago rečeno, dvosmislenu poruku Beogradu i Banja Luci.

Još se nije dogodilo, ali zamislite izjavu visokog srpskog državnog funkcionera da kaže: „Nećemo dozvoliti golodomor-genocid nad Srbima na Kosovu, sličan onom koji je Moskva organizovala 30-ih godina u Ukrajini“.

Apsolutno neadekvatno apelovanje za Srebrenicu tada je izazvalo zbunjenost u srpskom ministarstvu spoljnih poslova: da li je to bio nekakav nagoveštaj ili samo previd? "Možda je Kozak mislio na hrvatsku Oluju, možda je pomešao?" - pitali su me zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije. U mom razgovoru i zvaničnici iz kruga višeg rukovodstva Republike Srpske izrazili su svoj nedostatak razumevanja po ovom pitanju.

Ako ovo nije nesposobnost diplomata i pisaca govora najvišeg ešalona, onda je to čista sabotaža “, napisala je Arsenjeva.

Kako Turska zauzima teritoriju bivšeg SSSR, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA