Najnovije

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) MUČILI, KASTRIRALI I OBESILI GA: Ovako su talibani ubili predsednika Avganistana 1996. godine

Talibani su se pojavili u Avganistanu delimično kao odgovor na dugi rat i borbe koji su u zemlji trajali od kasnih 70-tih godina. Od ruke talibana po njihovom dolasku na vlast 1996. godine stradao je bivši predsednik Avganistana Mohamad Nadžibulah. On je otet iz pritvora UN-a i mučen je do smrti, a zatim su talibani njegovo mrtvo i kastriratno telo vukli ulicama Kabula.

Talibani (Foto: Jutjub)

Isto kao i sada, talibani su 1996. godine sistematski preuzli kontrolu nad zemljom i okupirali glavni grad Kabul. Najavljeno je osnivanje islamske države, a takođe je pogubljen i tadašnji avganistanski predsednik.

Mohamad Nadžibulah je svrgnut sa vlasti 1992. godine. Sve se odigralo kada su islamske gerilske snage mudžahedina došle blizu Kabula nakon 14 dana građanskog rata protiv komunističke vlade koju je podržao SSSR. Nedugo pre pada Kabula, Nadžibulah je zatražio amnestiju od UN, što mu je i odobreno. Međutim, njegov pokušaj da pobegne na aerodrom osujetile su trupe Abdula Rašida Dostuma.

Nakon što su njegovi pokušaji da napusti zemlji propali, Nadžibulah je na kraju tražio utočište u lokalnom sedištu UN-a, gde će ostati do 1996. godine.

Nadžibulah je bio u bazi UN-a kada su talibanski vojnici došli po njega uveče 26. septembra 1996. godine. Talibani su ga oteli iz baze i mučili ga do smrti, a onda njegovo mrtvo i kastrirano telo vukli po ulicama Kabula.

Osim što su mučili i ubili Nadžibulaha, kojeg su navodno i kastrirali, talibani su ubili i njegovog brata Šahpura Ahmadžija koji je bio član njegove vlade.

NJhova tela su obešena sledećeg dana na semafor ispred predsedničke palate Arg kako bi javnosti pokazali da je započela nova era. Talibani su sprečili dženaze za ubijene, a njihove tela su kasnije predata Međunarodnom kometetu Crvenog Krsta koji je potom poslao tela u provinciju Gardez, gde su obojica sahranjena.

-Ubili smo ga jer je bio ubica našeg naroda - rekao je Nor Hakmal, talibanski komandant.

Kako je sve počelo?

Unutrašnji sukob u Avganistanu je počeo 1978. godine između antikomunističkih islamskih gerilaca i avganistanske komunističke vlade, kojima su sovjetske trupe pomagale od 1979. godine do 1989. godine. Centrističku vladu avgansistanskog predsednika Mohameda Dauda Kana su srušili 1978. godine levičarski vojni oficiri.

Nova avganistanska vlada imala je slabu podršku javnosti, uspostavila je bliske veze sa Sovjetskim Savezom i pokrenula brojne nemilosrdne čistke domaćih protivnika i započela je opsežne društvene reforme zbog čega je pobožno muslimansko društvo postalo ogorčenno.

Pobune protiv vlade podigle su se i među urbanim grupama, a sve to je navelo Sovjete na invaziju na zemlju u decembru 1979. godine.

Potom su 1988. godine SAD, Pakistan, Avganistan i SSSR potpisali sporazum kojim će se povući sovjetske trupe iz Avganistana i vratiti sve u nesvrstan status. U aprilu 1992. godine, razne pobunjeničke grupe zajedno sa novim vladinim grupama, upale su u opkoljenu prestonicu Kabul i svrgnule komunističkog predsednika Mohamada Nadžibulah 1992. godine, koji je potom na brutalan način ubijen 1996. godine.

Član SNS i Belivukovog klana i dalje prima platu u javnom preduzeću. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Nova S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA