Najnovije

MILIJANA BALETIĆ: Avganistan do Balkana

E, šta nas je snašlo od zapadnjačke demokratije na čelu sa Amerikom – čitav svet su o jadu zabavili?! Tamo gde oni upadnu da „pomognu“ – potop za sobom ostave!

Milijana Baletić (Foto: Jutjub)

Piše: Milijana Baletić

Ma, šta kažete (?!) – iz čista mira, bez ikakve računice – Ameri nakon 20 godina napustili Avganistan i povukli se pred Talibanima, koji su – bez opaljenoga metka – preuzeli državu…?! I – svi zatečeni?! Ma, nemojte!

E, šta nas je snašlo od zapadnjačke demokratije na čelu sa Amerikom – čitav svet su o jadu zabavili?! Tamo gde oni upadnu da „pomognu“ – potop za sobom ostave!

A tek ovaj njihov rebus zvani Avganistan – tek će to da se odmotava! Ovo njihovo neokrznuto povlačenje otud nakon 20 godina okupacije i talibansko proglašenje pobede i preuzimanje države bez opaljenoga metka za samo nekoliko dana – neće biti da je, baš, tako slučajno!
Bežanija pred Talibanima – od predsednika Avganistana do naroda koji je u hiljadama pritisnuo granice i aerodrom u Kabulu, gde su i mrtvi padali u tiskanju da uđu u avion, penjali se po avionu, gurali i visili niz stepenice – moglo bi se reći da je prava slika demokratije koju Amerika, tamo gde ujaše, za sobom ostavlja! Kako li će, tek, Šiptaristan izgledati, kad jednog dana Ameri spakuju kofere i zapale kući?! A moraće jednom! I taj će dan – kad-tad – doći! Došao je i pod osmanlijama, pa će i pod Amerima! Inače, danas se ti procesi neuporedivo brže odvijaju i smenjuju!

U Avganistanu je to trajalo 20 godina. Upali su 2001. da im od Talibana i šerijata „zaštite“ ljudska prava, pogotovo ženama – na stranu to što je Amerika Talibane i stvorila! Sad, u „spašavanju“ svojih saboraca od njih, među hiljadama begunaca koji su pritisli aerodrom – žena nigde (?!) – ostavili ih Talibanima?! A, saborce svoje vojske – koji su u punoj snazi – prebacuju na KosMet, Albaniju i Makedoniju – trpaju u granice velike Albanije?! Inače je to narod najsličniji Šiptarima! Pa će oni tu, kao, biti dve godine – koliko Amerima treba da im izdaju vize?! Ma, šta kažete (?!) – te vize su, baš, toliko komplikovane?!

Evo, čekam i naredbu Milu da ih primi i bratski podeli tu obavezu sa prijateljskom mu „državom“ Kosova! E, to bi za njega i njegove montenegrine i pobrozice bio spas – napuniti Crnu Goru svim i svačim – do vrha – kako bi Srbe ućutkali, proterali i pomontenegrinili! Da joj srpsko ime – otkad je tragom nastala – za svagda izbriše po proverenome receptu: „Jednu trećinu pobiti, jednu proterati i jednu pokrstiti“! Takav naslednik ustašije Ante Pavelića – rađao se nije?!

Avganistanska predstava je kompletna! Digli su sa odmora i predsednika im Bajdena da ohrabri zblanutu naciju, rukovodstvo EUrope sastanči, traži rešenje – iznenađeno potezom svog saborca i istomišljenika Amerike?! Zaseda Savet bezbednosti, šokiran generalni sekretar UN – svi zatečeni?! Ma, nemojte!!!

U ovom opštem planetarnom plaču nad avganistanskom situacijom – pomisliti da zapadnjake i Ameriku – direktnog uzročnika problema – muka tog naroda boli, kao i to da su se samo tek tako – bez debele računice otud povukli – bilo bi, prilično, naivno?!

A, to, što njihovi saborci iz Avganistana pred Talibanima beže glavom bez obzira – „neće se baci“ – sve su oni ukalkulisali?!
Sad kad nam na KosMet nastane one, koji su pod njihovom okupacijom tamo obučavani – tek će to biti zaokruživanje zapadnjačke otimačine i ubijanja naše svete pravoslavne zemlje!

Nije ovde zgorega pomenuti da je u Avganistanu od 1996. do 2001. godine, kada je bio pod vlašću Talibana – proizvodnja opijumskog maka, koji se koristi za sintetizovanje heroina – bila, skoro, iskorenjena! E, a onda ih je okupirala najdemokratskija država na svetu, razvila biznis i od Avganistana napravila najuspešniju državu na svetu u toj proizvodnji, koja se meri u hiljadama i hiljadama tona! Ma, ne da imaju nos za profit i tržište – oni su na biznisu i beskrupuloznosti i nastali!

Za dve decenije, pod šapom Amerike, Avganistan je proizvodio preko 90% svetskih „potreba“ te im isplative „poljoprivrede“?! Ti tovari kratkotrajnog „dobrog raspoloženja“ i sigurne ponižavajuće smrti – svakako su im od Avganistana prema Zapadu putovali preko Šiptaristana! Sad kad ti oni skrate te transportne troškove i – u srce Evrope dovuku taj svoj biznis, zajedno sa obučenim kadrom kojeg su 20 godina usavršavali – pitanje je koliko ćemo mi tu na KosMetu dobiti „poljoprivrednika“, a koliko mudžahedina?!

Pa, kad im onda – kompletan biznis-projekat za KosMet procveta – tek će tada da ga melju islamom i drogom! Šta ti ga je sada tu smrtonosnije – biznis ili kadar – u teškoj sam dilemi!

I Milova vojska bila je tamo – na „usavršavanju“ 10 godina – kao pomagač Amerima! Tu ti je za obuku o američkoj opijumskoj demokratiji, koju su tamo „popili“ – država Crna Gora iz džepa svakog građanina godišnje kešnula 2 miliona dolara?! Logično! Besplatnoga školovanja nema – a taj kadar – Milovoj Montenegriniji je svakako neophodan?! E, sad su nam se i oni vratili, ili – bliže istini – pobegli pred Talibanima to što ih noge nose! Ali, što jes-jes – s „diplomom“ u džepu?!

Ovo je samo jedan deo američkog „projekta Avganistan“! Ima toga još! Ništa to nije tako kako bi se na prvi pogled dalo zaključiti! Prema nekim obaveštajnim podacima, Vašington već godinu dana prebacuje u Avganistan svoje zaštitnike teroriste iz Sirije u kojoj su izgubili rat! Po svoj prilici, Ameri tamo prave novu bazu međunarodnog terorizma! A pozicija mu je – k’o pljunuta – za uticaj i aktiviranje islamskog radikalizma na ciljani muslimanski živalj u okolnim državama!

Avganistan im je zakuvan do mere da samostalno može „činiti posao“ omiljenog im haosa, sukoba, rata, ludila i beznađa u mekom trbuhu Azije – udarajući u granice Rusije, Kine, Irana…!

Odavno oni znaju da u direktnim sukobima sa bilo kojom od ove dve velike svetske sile gube rat – zato je tu zec u rukavu! Bojati se da je tom beščasnom i bolesnom svetu jedna od opcija i potezanje krvavih ratnih sukoba na te dve tačke – od Avganistana do Balkana – kako bi zaustavili nezaustavljivi napredak Kine i Rusije!!!

Doduše, nije ovo njima prvi opijumski rat, kojim pokreću velike svetske ekonomske i političke događaje! Pa – i iza rata „protiv komunizma“ u Vijetnamu – u pozadini im stoji taj biznis! I, skoro celu Južnu Ameriku uništiše kartelima droge koji su pod njihovom šapom! Uostalom, Ameri su u velikom delu i potomci svojih „slavnih“ predaka iz Engleske, koja je sredinom 19. veka pokrenula prvi opijumski rat protiv Kine, zato što joj je blokirala biznis uvoza opijuma – na koji su joj „navukli“ narod, razboleli i razorili njeno društvo! Takva – iznutra drogom otrovana, rasturena i ubijena Kina – izgubila je taj rat i svoju moć! Uz enormne ratne odštete morala se odreći i dela svoje teritorije i predati Velikoj Britaniji svoj Hongkong! NJeno lutanje i čupanje trajalo je bezmalo dva veka – sve do ovog sadašnjeg oporavka u svetsku silu!

Doduše, kod nas, za razliku od Kine, situacija je obrnuta – prvo su nam oteli teritoriju! Sad, pored NATO-baze Bondstil, koja tu čuči, čeka i uteruje strah, valja zaigrati i biznis – a biznis mora neko i da obezbeđuje?! Kapitalizam je to. Ni u šta se ne kreće bez dobrog računa i isplativosti! Nisu se oni džabe onoliko žrtvovali i istrošili uvodeći „demokratiju“ u Srbiji i spašavajući ’99. „nevine“ Šiptare od „zloćestih“ Srba! Sad bi mi da im zabijamo klipove u točkove! Da ih nateramo da i sami poštuju ono što su i potpisali – Rezoluciju 1244 – a u njoj piše da je KosMet sastavni deo Srbije?! Izem ti takav biznis gde nisi – svoj na svome! A Rezolucija se tu, brate, isprečila potpuno iritantno! Zato – ima da je nema! Međutim – šta s Rusima (?!) – koji su se za nju u’vatili k’o pijan plota – još im i Kinezi, po svim pitanjima, priskaču u pomoć! E, to su danas te dve „nepoznate“ koje bi – svetski siledžija – na sve moguće načine, ne birajući sredstva, hteo – konačno da „dešifruje“! Naravno – ne samo zbog Šiptaristana – ove naše muke, u koju su nas uvalili!

Kako talibani pucaju na demonstrante, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA