Najnovije

Koliko vredi „glava“ Milana Pavkova i koliko će miliona doneti Zvezdi

Milan Pavkov, napadač Crvene zvezde, potvrdio je status junaka tima sa Marakane, bio jedan od ključnih faktora u ubedljivoj pobedu nad Klužom, a upravo će visoki momak iz Begeča biti najzaslužniji za novčanu dobit koju će klub ostvariti. I to nije prvi put.

Pavkov (Foto: Jutjub)

Pet minuta igre protiv Kluža bilo mi je dovoljno da pokaže svoj „ubilački instinkt“ i jedan odbitak nakon Benovog šuta glavom sa 15 metara loptu pošalje ka praznom golu.

Nešto više od pola sata kasnije, Pavkov je loptu grudima savršeno odložio za Aleksandra Kataija koji je uputio neodbranjiv udarac i duplirao vođstvo tima sa stadiona „Rajko Mitić“.

Propustio je i jednu dobru priliku sredinom drugog poluvremena, ali su Ben i Mirko Ivanić bili precizni, pa će Zvezda put Rumunije sa četiri gola „u džepu“.

A koliko je Pavkov zapravo važan za Zvezdu pokazao je tokom utakmice sa Salcburgom 29. avgusta 2018. godine. Pre gostovanja u Austriji Pavkov je odigrao 103 minuta dvomeča protiv Spartaksa iz Jurmale uz jednu asistenciju, preskočio je oba duela sa Suduvom i prvi protiv Spartaka iz Trnave, dok je u drugom za poluvreme uspeo da „zaradi“ žuti karton. Nije bio u timu ni u prvoj utakmici protiv Salcburga, a nakon što su igrači domaćeg sastava u revanšu poveli sa 2:0, malo ko je očekivao da će upravo Pavkov poneti epitet apsolutnog heroja.

U toku je bio 63. minut, kada je Marin Pongračić prilikom jednog duela nagazio Pavkova dok je napadač Zvezde ležao na zemlji. Hrvatski fudbaler je dobio žuti karton, Nenad Krstičić je tada dobio žuti karton, a njegova burna reakcija potpalila je i ostatak tima koji je preko asistencija Miloša Degeneka i golova Bena stigao do 2:2 i mesta u Ligi šampiona.

Nadovezao se sada već čuvenim golovima protiv Liverpula, posle kojih je faca Jirgena Klopa postala predmet neviđene zabave među navijačima tima sa Marakane, a to je bio tek početak. Doduše, nestala je mogućnost iznenađenja, s obzirom na to da je ime ovog sjajnog napadača bilo ubedljivo najtraženije u tom trenutku na Transfermarktu.

Sezonu kasnije, tokom kvalifikacija za Ligu šampiona prvo je zatresao mrežu Helsinkiju u pobedi od 2:0, da bi susret protiv Kopenhagena u Beogradu završio kao strelac jedinog gola za crveno-bele (nije ga bilo u sastavu za revanš zbog povrede). Podsećamo, Zvezda je nakon boljeg izvođenja penala prošla u 4. kolo, gde su preskočili Jang Bojs.

Čekali su na Marakani na novi „bljesak“ svog korpulentnog špica sve do meča sa Milanom u okviru osmine finala Lige Evrope u sezoni 2020/2021, kada je u završnici prve utakmice glavom doneo 2:2 i nadu ekipi Dejana Stankovića da mogu do čuda koje je zamalo izostalo u „gradu mode“.

Usledilo je novo „zatišje“, nije Pavkova bilo nigde tokom utakmica u kvalifikacijama, pa su se mnogi pitali gde je nestao momak o kom je posle meča protiv „redsa“ pričala čitava Evropa. Letnji san, nedostatak forme, šta li, nije poznato, tek – pet minuta igre, jedno savršeno građenje i laserski navođen šut glavom, potom maestralna asistencija za Kataija, dovoljno da se probude ne samo navijači Zvezde, već i pratioci lika i dela visokog špica.

Gore spomenuti Transfermarkt kaže da Pavkov trenutno vredi 1,7 miliona evra, što je za gotovo tri miliona manje u odnosu na vrednost koju je imao pre dve godine (4.5 miliona evra), ali će cena Zvezdinog „džokera“ tek rasti, ukoliko nastavi da pruža partije kao protiv Kluža.

No, još važnije za Zvezdu je koliko novca su dobili zahvaljujući Pavkovu. U sezoni 2018/2019 Zvezda je za ulaz u Ligu šampiona dobila 14,5 miliona evra, dok je pobeda nad Liverpulom kasu dodatno obogatila za 2,7 miliona evra.

I godinu dana kasnije Pavkov je pogocima protiv Helsinkija i Kopenhagena uticao na plasman u Ligu šampiona, što je donelo još 15,25 miliona evra, a poslednje dve bravure „otključale“ su sef UEFA u kom stoji nagrada od 3,63 miliona.

To znači da je Pavkov crveno-belima svojim potezima doneo najmanje 36 miliona evra, a ta cifra bi mogla da poraste u narednim mesecima, i kada je u pitanju cena samog fudbalera, ali i novac koji bi crveno-beli dobili za svaku potencijalnu pobedu (1.1 milion za osvojena svaka tri boda).

Pavkov je u dosadašnjem toku karijere imao veliki broj uspona i padova, ali je jasno da je, gledano sa finansijske strane, ubedljivo najkorisniji fudbaler tima sa Marakane.

Britanci se oduševljavali na Marakani, ponovili čuvene reči Milojka Pantića. Više o tome pogledajte OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA