Najnovije

BAJDEN ZNAO DA ĆE AVGANISTAN PASTI! Tajna depeša razotkriva prljavu igru Amerikanaca

Američki predsednik DŽozef Bajden rekao je da je iznenađen brzim padom Avganistana u ruke talibana. Tajna depeša, međutim, razotkriva da je šef Bele kuće imao podatke koji upozoravaju na opasnost u slučaju povlačenja američke vojske.

DŽo Bajden. (Foto: Jutjub)

Oko dvadesetak američkih diplomata u Avganistanu poslalo je prošlog meseca internu depešu u kojoj upozoravaju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na potencijalni pad Kabula u ruke talibana jer su se američke trupe povukle iz zemlje, piše "Volstrit žurnal".

Poverljiva depeša, datirana na 13. jul, poslata je preko službene platforme putem koje američke diplomate mogu da kritikuju vladinu politiku, a u njoj su iznete preporuke o načinima za ublažavanje krize i ubrzanje evakuacije, piše taj list.

Administracija je kritikovana zbog odustajanja od napora da američke diplomate i druge građane, kao i Avganistance, evakuiše iz zemlje sve dok nije došlo do talibanskog osvajanja Avganistana.

Američki zvaničnici su, međutim, odbili da potvrde određene detalje i da podele sadržaj depeše.

- Mislim da depeša odražava ono što smo sve vreme govorili, a to je da niko nije mogao sa tačnošću da predvidi da će vlada i vojska Avganistana doživeti kolaps za nekoliko dana - izjavio je zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽonatan Finer za Si-En-En.

Neimenovani izvor upoznat sa situacijom rekao je da je Stejt department uzeo u obzir zabrinutost onih koji su sastavili taj dokument, uključujući i osudu zločina talibana uoči njihovog preuzimanja Kabula u nedelju.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs kaže da su stavovi tih diplomata inkorporirani u politiku i planiranje.

- Cenimo konstruktivno unutrašnje neslaganje. To je patriotski i zaštićeno je. I to nas čini efikasnijima - rekao je Prajs.

Vilijam Voker nekad režirao Račak, a sad ujedinjuje sve Šiptare širom sveta! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA