Najnovije

RAŠA TUDEJ: Ukrajina sankcioniše novinare, sudije i političare! Ugašen vodeći opozicioni informativni sajt!

Sajt jedne od najistaknutijih ukrajinskih novinskih kuća isključen je nakon što ga je Nacionalni savet za nacionalnu bezbednost i odbranu označio kao pretnju, dodajući sajt i medij na rastuću listu zabranjenih opozicionih medijskih grupa.

Vladimir Zelenski. (Foto: ria.ru)

Strana.ua je jedan od najpoznatijih sajtova u zemlji, a od petka je nedostupan nakon što su ukrajinski zvaničnici uključili matičnu kompaniju i urednika Igora Gužvu u novu rundu ograničenja. Provajderi mrežnih usluga počeli su blokirati pristup svojim domenima. Međutim, u saopštenju objavljenom na internetu, novinari su rekli da će nastaviti raditi, premeštajući svoj sadržaj na novu internet adresu, te su osudili odluku da se sankcijama udari "najveća opoziciona publikacija u Ukrajini".

Glasnik na ruskom jeziku oštro je kritikovao sve autoritarniju prirodu administracije prozapadnog predsednika Vladimira Zelenskog u Kijevu.

Braneći odluku, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je da se taj potez zasniva na "dokumentima" koje drži državna bezbednosna agencija SBU, naslednica sovjetskog KGB-a. On je, međutim, odbio da otkrije osnovu navoda, rekavši samo da su Gužva, koji je pobegao u Austriju 2018. godine i kasnije tamo dobio azil, i organizacije povezane sa njim bile na meti jer se "bave ilegalnim aktivnostima na teritoriji naše zemlje".

S novim ograničenjima suočava se i jedan broj ruskih građana, sudija i zvaničnika, pa čak i poslanik ukrajinskog nacionalnog parlamenta, nezavisni poslanik Andrej Derkač. Danilov je rekao da se na "prilično velikoj" listi onih koji su pod sankcijama nalaze "predstavnici koji se nalaze na okupiranoj teritoriji Krima i sudije koji nezakonito sude građanima Ukrajine. To su generali i obaveštajne službe Ruske Federacije, to su mediji koji su registrovani na Krimu i u privremeno okupiranim Donjeckoj i Luganskoj oblasti".

U februaru je Zelenski izdao dekret kojim se sankcioniše ukupno osam novinskih grupa koje proizvode sadržaj na ruskom jeziku iz Ukrajine. Mnogi televizijski kanali i internet stranice isključeni su kao deo odluke. Mihail Podoljak, savetnik Zelenskog, porekao je da je ovaj potez zabrinjavajući znak slobode govora u Ukrajini, rekavši da se „radi samo o efikasnom suprotstavljanju lažima i stranoj propagandi“. Bez akcije, ustvrdio je on, opozicioni mediji bi „ubili naše vrednosti“.

Američka ambasada u Kijevu podržala je ograničenja štampe, navodeći da Amerika "podržava napore da se suprotstavi zlonamernom uticaju Rusije". Navodi se da je gašenje sajta „u skladu sa ukrajinskim zakonom, u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

„Moramo svi zajedno raditi na sprečavanju dezinformacija da se upotrebe kao oružje u informativnom ratu protiv suverenih država“, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Međutim, u junu je osuđujući izveštaj Visokog komesara UN-a za ljudska prava kritikovao vladu Zelenskog zbog, kako je rekao, niza represivnih mera.

„Ova odluka je u suprotnosti sa međunarodnim standardima ljudskih prava, jer nema opravdanje za svoju neophodnost i proporcionalnost i nije je donela nezavisna vlast“, navodi se u izveštaju.

Viktor Medvedčuk, lider najveće opozicione stranke u ukrajinskom parlamentu, Opoziciona platforma-za život, rekao je u februaru za RT da je kampanja protiv opozicionih grupa i političara pokušaj da se pojača podrška Zelenskom u pozadini pada popularnosti.

„Politička represija, uspostavljanje diktature, zatvaranje kanala, politika diskriminacije ruskog jezika, politika rusofobije i politika uzurpacije vlasti rezultat su njegove borbe da zadrži i poveća svoj autoritet i svoj rejting”, rekao je Medvedčuk. Opozicioni lider je od tada optužen za veleizdaju i čeka suđenje. Tužioci tek trebaju izvesti dokaze protiv njega.

RTS krije cenu po kojoj je prodao svoje serije televiziji Kurir! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA