Najnovije

NA POMOLU SUKOB U AVGANISTANU: Talibani krenuli u ofanzivu na Pandžšir

Stotine talibana kreću ka Pandžširu kako bi uspostavili kontrolu nad tom provincijom nakon što su lokalni zvaničnici odbili da je mirno predaju.

Talibani. (Foto: Jutjub)

Talibani su večeras saopštili da su njihovi borci krenuli prema jedinoj preostaloj neosvojenoj avganistanskoj provinciji Pandžšir, severoistočno od Kabula.

Agencija RIA novosti, pozivajući se na AFP, javlja da se stotine talibana kreću ka Pandžširu kako bi uspostavili kontrolu nad tom provincijom nakon što su lokalni zvaničnici odbili da je mirno predaju.

Ranije danas pokret talibana je objavio je da daje vođi otpora Pandžšira Ahmadu Masudu četiri sata da se preda.

Masud je sin vođe anti-talibanske "Severne alijanse" Ahmada Šaha Mašouda, koji je umro 2001.

Kao odgovor na ultimatum, on je objavio da su stanovnici pokrajine spremni da je brane i da neće predati Pandžšir.

Ahmad Masud, lider poslednjeg velikog afganistanskog pokreta otpora protiv talibana, danas je izrazio nadu da će sa talibanima imati priliku da održi mirne razgovore, ali je i naglasio da su njegove snage spremne za borbu ukoliko to bude potrebno.

"Želimo da talibani shvate da su pregovori jedini put", izjavio je Masud u telefonskom razgovoru za Rojters.

On se oglasio iz svog uporišta u planinskoj oblasti Pandžšir severozapadno od Kabula, gde je okupio ostatke jedinica regularne vojske i specijalnih snaga, kao i jedinice lokalnih oružanih frakcija

„Mi ne želimo da izbije rat. Međutim, ako talibanske snage, koje su se do sada držale dalje od Pandžšira pokušaju da izvrše invaziju, mi smo spremnu za borbu jer želimo da se branimo, želimo da se borimo protiv svakog totalitarnog režima. Celu zemlju branimo u jednoj pokrajini", predočio je Masud, sin Ahmada Šaha Masuda, jednog od glavnih vođa avganistanskog antisovjetskog otpora 1980-ih.

On je pozvao na formiranje široke vlade u Kabulu koja bi predstavljala sve različite etničke grupe iz Avganistana i poručio da međunarodna zajednica ne bi trebalo da prizna "totalitarni režim".

Vojska Srbije sa ruskom armijom sprema spektakl! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA