Najnovije

"NE MOGU SE NAMETATI TUĐE VREDNOSTI": Putin rekao Merkelovoj, a zapravo celom Zapadu!

Nemačka kancelarka Angela Merkel srela se juče u Moskvi s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, poslednji put u tom svojstvu, jer se neće kandidovati na septembarskim izborima. NJihov sastanak je pokazao da između dve svetske sile postoje velike razlike u stavovima u vezi s brojnim pitanjima, izuzev bilateralne ekonomske saradnje, ali se slažu da je dijalog važan i pored razmimoilaženja.

Putin govorio sa Merkelovom (foto: Kremlin video printskrin)

Kao što se i očekivalo, jedna od prioritetnih tema njihovog razgovora, koji je trajao gotovo tri puna sata, bio je Avganistan. Kako je na početku konferencije za medije rekao predsednik Putin, razgovori su bili konstruktivni i „kao i uvek – odlični”.

On je podsetio da talibani kontrolišu skoro ceo Avganistan, uključujući i glavni grad, i da se mora poći od ove realnosti kako ne bi došlo do raspada zemlje.

„Neophodno je prekinuti neodgovornu politiku spoljnog nametanja tuđih vrednosti, težnju da se u drugim zemljama gradi demokratija po tuđim obrascima, ne uzimajući u obzir ni istorijske, ni nacionalne, ni verske karakteristike i potpuno zanemarujući tradicije po kojima žive drugi narodi”, dodao je on.

Ruske vlasti dobro poznaju Avganistan i znaju koliko je kontraproduktivno pokušavati da se ovoj zemlji spolja nametnu neuobičajeni oblici državne vladavine i javnog života, rekao je predsednik Rusije.

Merkelova je obraćanje medijima počela ukazivanjem na slučaj Alekseja Navaljnog, rekavši da je iz nemačke perspektive neprihvatljivo njegovo zatvaranje. Ona je tražila da se bloger pusti na slobodu. Nemačka kancelarka je saopštila da je s Putinom razgovarala i o gasovodu „Severni tok 2” i zaključivanju sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama o tom projektu.

„Razgovarali smo i o ekonomskim odnosima bilateralne prirode, oni se razvijaju, i s tim u vezi, naravno, govorili smo o ’Severnom toku 2’. Želela bih da naglasim da ovo nije bilateralni rusko-nemački projekat, već (projekat) na evropskom nivou, jer su u njega uključena i druga preduzeća iz drugih zemalja”, objasnila je Merkelova.

Dodala je da je tokom sastanka bilo reči o dokumentu zaključenom između Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke i imenovanju Georga Grafa Valderzea za specijalnog predstavnika vlade za tranzit gasa u Ukrajinu.

Ruski predsednik je objasnio da se na sastanku razgovaralo i o Belorusiji i da je tu temu dotakla kancelarka. Kako je istakao, protivrečnosti unutar beloruskog društva mogu se rešiti samo u okvirima ustava i bez spoljnog mešanja i mogu ih rešiti samo Belorusi.

Komentarišući situaciju na beloruskim granicama, nemačka kancelarka je osudila postupke beloruskih vlasti u vezi s izbeglicama.

„Najoštrije sam osudila upotrebu ljudi u nevolji kao hibridnog oružja. Reč je o situaciji na belorusko-litvanskoj granici”, precizirala je Merkelova.

Putin je rekao i da je s nemačkom kancelarkom razgovarao o situaciji na jugoistoku Ukrajine. Primetio je da je nemačka kancelarka učinila mnogo da pomogne u rešavanju unutrašnje ukrajinske krize.

„Svi smo zajednički tražili mogućnosti da vratimo mir u Donbas. Nažalost, do sada to nismo mogli da postignemo”, dodao je.

Merkelova je rekla da postoji određena stagnacija u radu normandijskog formata za rešavanje situacije u Donbasu i da je potrebno da se on oživi.

Tramp poručio Bajdenu da je najgori predsednik ikad zbog onog što se desilo u Avganistanu i da treba da podnese ostavku, a rekao je i kako bi on postupio, opširnije OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA