Najnovije

PROBLEMI SA FAŠISTIČKIM KOVID PASOŠEM: Slaviša se zalud pelcovao, srpski "zeleni sertifikat" ne priznaju u Francuskoj

Građani Srbije već uveliko koriste svoje zelene sertifikate kao dokaz o izvršenoj vakcinaciji u cilju lakšeg putovanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Iako je ova ideja naširoko usvojena i primenjena, izgleda da neki propusti ipak postoje, te da zeleni sertifikat ne funkcioniše u svim zemljama i za sve države po istim principima.

Moderna verzija žute trake: (Foto: euractiv.com video printskrin)

Naime, Slaviša koji je sa svojom porodicom otišao na odmor u Pariz, ispričao je da nije mogao da očita barkod svog zelenog setifikata, te da isti nije učitan ni kod njegove supruge, što, kako dalje Slaviša navodi, znači da nije u pitanju greška, već da pomenuti sertifikat ne važi u inostranstvu.

S obzirom da je u Parizu na odmoru, Slaviša nema volje da se „bavi papirima“ i rešava problem koji mu je napravio nevažeći sertifikat, ali da nešto zaista nije u redu, otkrio je kada je video da nije jedini jer su se na društvenim mrežama oglasili još neki naši državljani iz drugih evropskih zemalja sa istim problemom.

U razgovoru sa Kancelarijom za IT, saznajemo da je problem sa očitavanjem barkoda srpskih zelenih sertifikata povezan sa činjenicom da Srbija nije članica Evropske Unije.

„Drugačiji je uređaj za očitavanje koji se koristi za sertifikate članica Evropske Unije, a drugačiji za Srbiju i ostale zemlje koje to nisu. Međutim, ni to još uvek nije usaglašeno, te se problem sa očitavanjem može desiti i među nekim državama koje pripadaju EU. Ono što je bitno jeste da se srpski sertifikati mogu koristiti u inostranstvu, samo je potrebno koristiti obične čitače“, objasnili su iz Kancelarije za IT.

Ipak, ni pomenuti obični čitači ne pomažu, jer, kako priča Slaviša, njih nema svuda, i da iste nije primetio na ulazima u tržne centre ili restorane, tako da „rešenje“ Kancelarije nije primenljivo.

Za razliku od Srbije, zeleni sertifikati izdati u Severnoj Makedoniji uredno funkcionišu u zemljama Evropske Unije, dok je za ostale države proces u toku.

Kako nas manipulišu brojkama “bolesnih” od korone, čitajte OVDE.

Izvor: srbija24.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA