Najnovije

PUTIN POSLAO UPOZORENJE SVETU: Ne želimo da se pod maskom izbeglica iz Avganistana pojave teroristi!

Rusija ne želi da se u zemlji pojavljuju militanti pod izgovorom izbeglica iz Avganistana, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

- Zamislite da su u neku zemlju ušle izbeglice. Ko su te izbeglice? Kako da znamo? Može da ih bude na hiljade, pa čak i stotine hiljada. Ili možda milioni. A mi sa našim najbližim saveznicima i susedima čak nemamo ni vizna ograničenja. A kakva je granica? Hiljade kilometara. Sedneš u automobil, ili na magarca i kreneš preko stepe. I šta ćemo s tim da radimo? - rekao je Putin na sastanku sa predstavnicima stranke Jedinstvena Rusija.

- To je važno za našu bezbednost, direktno je povezano sa našim građanima. Ne želimo da se u našoj zemlji pojavljuju borci pod maskom izbeglica - naglasio je predsednik.

On je dodao da je nepravedno razmeštanje migranata iz Avganistana bez viza u Srednju Aziju i činjenica da im se ne dozvoljava ulazak u SAD i to pitanje biće rešeno na samitu Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i drugim platformama.

- Naši zapadni partneri uporno postavljaju pitanje smeštanja izbeglica u zemlje Srednje Azije pre nego što dobiju vize za SAD ili druge zemlje. Znači, u ove zemlje, naše susede, mogu se slati bez viza, ali kod sebe ne žele ih ne žele bez viza? Kakav je to ponižavajući pristup rešavanju problema? - upitao je ruski lider.

Prema njegovim rečima, užasi koji se sada dešavaju u Avganistanu nisu bili tako davno u Rusiji.

- Ne želimo da se nekako ponovi ono što smo imali 1990-ih, sredinom 2000-ih godina, kada su kod nas faktički bile borbe na Severnom Kavkazu. A strahote koje sada vidimo na teritoriji Avganistana, ti užasi su bili kod nas. Sve to nije bilo tako davno. I činjenica da je sada sve stabilno, mirno... postoje problemi, ali oni ne mogu da se uporede sa onim što je bilo ranije. Niko ne želi da se vrati na to, stoga nam takvi elementi nisu potrebni ni iz Avganistana ni iz drugih zemalja - rekao je Putin.

Upravo zbog toga Rusija radi u sirijskom pravcu, konstatovao je on.

- Da se ​​spreči da se Sirija pretvori u neki Avganistan i da bude leglo terorizma - naglasio je Putin.

Ruski lider je dodao da će pitanje izbeglica iz Avganistana biti prioritet za rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Podsetimo, talibani su ušli su u Kabul 15. avgusta bez borbe i u roku od nekoliko sati uspostavili potpunu kontrolu nad glavnim gradom Avganistana. Avganistanski predsednik Ašraf Gani saopštio je da napušta zemlju kako bi sprečio krvoproliće. Potpredsednik zemlje Amrula Saleh izjavio je da u odsustvu šefa države prema ustavu on postaje vršilac dužnosti šefa zemlje i pozvao na oružani otpor talibanima. Zapadne zemlje evakuišu svoje građane i osoblje ambasade.

Lazanski znao sudbinu Avganistana! Više o tome OVDE.

Izvor: Sputnik International

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA