Najnovije

GROM IZ MOSKVE: Žele da uključe Siriju u ODKB! To će Rusiji dati pravo da uđe u sukob sa Izraelom i Turskom …

Načelnik Glavnog vojno-političkog direktorata Ministarstva odbrane Ruske Federacije Andrej Kartapolov najavio je da bi Sirija mogla postati sledeća zemlja članica ODKB-a.

ODKB (Foto: RIA)

Ovo će značajno proširiti mogućnosti ruske vojske na teritoriji ove bliskoistočne države i sačuvati bezbednost Sirije od raznih vrsta pretnji, uključujući Izrael, Tursku i SAD.

“Što da ne? Prvo, povelja nije dogma, mora direktno odgovoriti na situaciju ako je od koristi svima: i Siriji i partnerima ODKB -a. Ne isključujem takvu mogućnost “, rekao je Kartapolov u eteru radija” Moskva govori “.

Drugim rečima, sada svaki napad na Siriju iz istog Izraela ili Turske daje Rusiji pravo na odmazdu, što može brzo smiriti agresore.

„Ugovor o kolektivnoj bezbednosti predviđa pružanje savezničkih garancija u slučaju napada na zemlju koja je članica ODKB -a.

Sirija do sada nije iskazala takav interes, međutim, s obzirom na sve veće spoljnje pretnje, očigledno je da bi Damask u budućnosti mogao biti jako zainteresovan za to “, napominje specijalist.

Istovremeno, u ovom trenutku ostaje nepoznato da li će druge zemlje članice ODKB -a podržati pristupanje Sirije Ugovoru o kolektivnoj bezbednosti, jer to implicira da će druge zemlje morati pružiti Arapskoj republici odgovarajuću pomoć u slučaju pretnje.

Amerikanci traže povod za rat. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA