Najnovije

Pet laži Aleksandra Vučića u samo jednom obraćanju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo svakodnevno iznosi podatke o “istorijskim dometima” njegove vlasti, a u potrebi da dokaže kako danas živimo bolje nego ikad, “omakne” mu se i po koja laž. Prekjuče se to desilo bar pet puta. Od njega smo tako čuli da su naše prosečne plate najveće u regionu, da penzije nikada nisu bile veće u savremenoj istoriji i da su se samo građani stariji od 50 godina vozili vozovima. Kada bi pamtili toliko kratko, možda bismo mu i poverovali da je izgradnja bolnica i domova zdravlja u Srbiji stala 1987. i da bi se Hram Svetog Save gradio još 50 godina da nije bilo podrške njegove vlasti.

Vučić (Foto: Predsedništvo)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić “gostovao” je na sednici Glavnog odbora PUPS-a, gde je, kao i na svim drugim mestima, (kada otvara puteve, fabrike, govori na Pinku ili Hepiju… ), govorio o “velikim uspesima” vlasti. Kao što se to i ranije događalo, neki podaci koje je tamo izneo ne poklapaju se sa stvarnim.

“Najveća prosečna plata u regionu”

Tako je predsednik rekao da Srbija ima najveće plate u regionu, kao i da ćemo uskoro u tom pogledu prestići Bugarsku.

Nije poznato šta tačno Vučić podrazumeva pod regionom, ali jeste da je susedna Hrvatska daleko ispred Srbije kada je reč o prosečnoj zaradi. U toj državi ona je u junu ove godine iznosila oko 950 evra, dok je u isto vreme kod nas bila oko 550 evra, što je dakle oko 400 evra manje.

“Penzije nikada nisu bile veće u savremenoj istoriji”

Predsednik Srbije pupsovcima je otkrio i da je “činjenica” da su penzije danas najveće u savremenoj istoriji.

“Ja znam da i danas penzioneri ne žive sjajno, da ima mnogo problema, ali činjenica je da su penzije najveće u savremenoj istoriji”, rekao je on.

LJubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, navodi da je prosečna penzija bila nominalno veća 90-tih godina, ali da za nju ništa nije moglo da se kupi. On dodaje da su sada penzije najveće gledajući poslednjih 20 godina. Ono što je pitanje je šta ste za tu penziju mogli da kupite u različitim periodima. Savić podseća i da su u socijalističko vreme penzije iznosile 80 odsto prosečne plate.

“Nije dovoljno samo posmatrati nominalan iznos penzije. One se moraju upoređivati sa još nekim parametrima. Ja pamtim malo duže. U socijalističko vreme penzije su bile 80 procenata od prosečne plate, a policiji i vojsci je zadnja plata bila penzija. U nekom trenutku bilo je rešenje da prosečna penzija ne može da padne ispod 70 procenata od prosečne plate. Sadašnje zakonsko rešenje je da prosečna penzija ne sme da bude niža od 50 procenata od prosečne plate, a ona je niža. Prosečna plata u Srbiji je 65.000, a prosečna penzija je mislim ispod 30.000. U svakom slučaju ispod 50 procenata”, objašnjava Savić.

Podaci PIO fonda iz aprila ove godine govore da 62 odsto penzionera, odnosno više od milion njih, živi sa primanjima nižim od 30.000 dinara. Kako je preneo N1, penzija trećine njih ne premašuje 15.000 dinara.

“Sve je stalo 1987. godine”

Za predsednika države gradnja bolnica i domova zdravlja je stala još pre raspada SFRJ. On je rekao da se ova vlast brine o zdravstvenim uslugama.

“Pitajte naše penzionere, te dobre domaćine, kada smo toliko domova zdravlja i bolnica uradili. Sve je stalo 1987. Kakva bi katastrofa ljudska bila u Nišu da nismo izgradili KC Niš“, naglasio je Vučić.

Informacija koju je izneo predsednik je lako proverljiva i nije tačna. Na primer, Kaluđerica je dobila novi dom zdravlja 2011, Mirijevo 2009, a u Kamendin 2010. rekonstruisani su i delovi nekih kliničkih centara. Primera radi, 2010. bila je okončana obnova bolnica za psihijatriju, neurologiju i otorinolaringologiju KBC „Dragiša Mišović”. I to je samo deo onoga što je rađeno.

“Samo mi stariji od 50 godina smo se vozili vozovima”

Iako su srpske pruge i vozovi već decenijama u lošem stanju, u poslednju izjavu Vučić niko ne može da poveruje.

“Zaboravili smo kako vozovi izgledaju, samo mi stariji od 50 godina smo se vozili vozovima”, rekao je predsednik Srbije.

“Hram Svetog Save bi još 50 godina gradili”

Predsednik Vučić bi voleo i da se zasluge za izgradnju Hrama Svetog Save pripišu lično njemu, a da je on zaslužan za to govorili su i njegove stranačke kolege.

Slično je i sam rekao na sednici Glavnog odbora PUPS-a.

“Hram Svetog Save bi 50 godina još gradili da nije bilo podrške i hrabrosti ispred onih koji nas napadaju stanemo i jasno kažemo ko je to platio“, poručio je on.

Gradnja najvećeg hrama u ovom delu Evrope počela je još 1935, u nekoliko navrata je prekidana, a radovi su obnovljeni 2002. i to na inicijativu pokojnog premijera Zoran Đinđića. On je govorio da će Hram biti završen ma koliko novca to iziskivalo, rekavši da je „sve to malo naspram nacionalnog dobitka koji ćemo imati kada hram bude završen“.

Novac su sve ove godine zapravo izdvajali građani Srbije, što preko poštanskih markica, što davanjima iz budžeta.

Vučićev prijatelj i brat naoružava tzv. Vojsku Kosova! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA