Najnovije

GDE JE NESTAO VOĐA TALIBANA? O njemu se skoro ništa ne zna, a dve reči njegovog portparola lede krv u žilama! (FOTO)

Otkako su preuzeli vlast u Avganistanu, nekoliko talibanskih čelnika pojavilo se u Kabulu u javnosti. Ipak, jedan od njih se i dalje krije - njihov vrhovni zapovednik Hibatula Akundžada.

Talibani. (Foto: Jutjub)

Ovaj čovek je specijalizovan za pravna i verska pitanja, a izašao je iz anonimnosti u maju 2016. godine, kako bi preuzeo vođstvo islamističkog pokreta, koji je u to vreme bio pogođen unutrašnjim previranjima.

Za vođu je imenovan samo nekoliko dana posle smrti svog prethodnika Mansura, ubijenog u napadu dronom u Pakistanu. Nije krio da mu je glavni cilj bio ponovno ujedinjenje talibana.

Kao sin teologa, rođen u Kandaharu, kolevci talibana na jugu Avganistana, ovaj obrazovani muškarac je i ranije imao veliki uticaj na talibane - vodio je njihov pravosudni sistem.

Ono što je manje poznato je svakodnevna uloga Hibatula Akundžade, čija se komunikacija sa ostalima svodi na retke poruke prilikom islamskih praznika. Zbog toga neki smatraju da je njegova uloga više simbolična nego operativna.

Talibani su objavili ukupno samo jednu njegovu fotografiju. On se ne pojavljuje u javnosti i ne zna se gde se nalazi.

Otkad su pre dve nedelje preuzeli vlast, 20 godina nakon što ih je s vlasti skinula koalicija pod vođstvom SAD-a, talibani ćute o njegovim aktivnostima i nedavnim putovanjima.

- Videćete uskoro - rekao je ove nedelje novinarima njihov portparol, Zabihula Mudžahid.

Talibani su navikli da svakog  svog šefa drže u tajnosti. Osnivač Muhamed Omar vodio je život pustinjaka i retko je odlazio u Kabul čak i u vreme kad je pokret bio na vlasti, 90-ih godina. Međutim, njegova reč bila je zakon i nijedan od njegovih naslednika nije doživeo toliko poštovanje unutar pokreta.

 Više o tome OVDE.

Izvor: 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA