Najnovije

IDLIB PRED EKSPLOZIJOM: DŽihadisti Hadžat Tahrir al-Šama učinili neoprostivo!

Novi sukob je izbio između Hadžat Tahrir al-Šama (HTŠ) povezanog sa Al-Kaidom i snaga koje podržava Turska u severozapadnom sirijskom regionu Veliki Idlib.

Hadžat Tahrir al-Šam (Foto: Jutjub)

HTŠ je 27. avgusta uhapsio dvojicu komandanata "Legije Šam", glavne frakcije Nacionalnog fronta za oslobođenje (NLF), koji podržava Turska, bez jasnog razloga.

Komandante su, kako se izveštava, pohapsile snage bezbednosti HTŠ-a na jednom od pet kontrolnih punktova koje je ujutro uspostavila teroristička grupa oko grada Darkuš u zapadnom Idlibu. HTŠ je zaplenio lično oružje i vozilo komandanata.

Zarobljenici su identifikovani kao Amar Šartah, vojni komandant "Hananu brigade" "Legije Šam" i terenski komandant Maher DŽabas. Dvojica komandanata su navodno odvedena u zatvor Zanabki, jedan od zloglasnih zatočeničkih objekata HTŠ-a u Velikom Idlibu.

Hapšenje Šartaha i ​​DŽabasa isprovociralo je lokalno stanovništvo u njihovom gradu, Kafar Takharimu, na severu Idliba. Štaviše, "Legija Šam" je sve svoje trupe stavila u stanje visoke pripravnosti.

Prvi izveštaji ukazuju na to da će HTŠ pustiti komandante. Ipak, hapšenje komandanata već je stvorilo tenzije sa snagama koje podržava Turska u Velikom Idlibu.

Turska vojska i njeni saveznici podržavali su HTŠ tokom poslednje ofanzive sirijske vojske na Veliki Idlib. Ipak, teroristička grupa nastavlja da jača kontrolu nad Velikim Idlibom tlačeći svakog ko se usudi da ospori njegovu volju.

U paklu Avganistana rađa se najveće zlo ikada. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA