Najnovije

JOŠ JEDNA LAŽU NIZU: Vučiću, gde su te pilule protiv korone?

Krajem februara ove godine, Aleksandar Vučić je slavodobitno objavio kako će se u Srbiji, tokom aprila ili maja, pojaviti lek protiv korone u obliku pilula. Naprednjački lider nije umeo da kaže kako se lek zove, ali je naglasio kako ga jedino koriste Šveđani i Nemci, a da će Srbija biti treća u svetu kad pristigne. Naravno, kao i uvek slagao je.

Vučiću, gde su te pilule protiv korone? (Foto: Pravda)

- To su ovi eli, lili, eli, ne znam ni sam kako već, regeneron i tako dalje, naručili smo to, to đavolski košta, ali to je jedna pilula valjda spasava život, ne smem ni da vam kažem koliko - 40 miliona smo platili, nekih 2.000 pilula, nemam pojma, mi ćemo biti treći - Nemci, Šveđani, mi te pilule nabavljamo iz Amerike, otkud znam - rekao je Vučić.

Da je još tada sve bilo sumnjivo i da je to Vučić izgovorio u cilju pridobijanja još nekog političkog poena, svedoči i to da iz Ministarstva zdravlja i iz Agencije za lekove nisu znali o kom leku se radi, odakle se uvozi i kada je Srbija dobila dozvolu za njegovu upotrebu.

- To je valjda pri početku bolesti za one koje vidite da su debeli kao ja, ili stariji i ugroženi, vidite da im je teška situacija, pa im date odmah pa ih to spasi, valjda, nemam pojma, nisam lekar - rekao je Vučić, na opšte čuđenje svih, jer je poznato da on sve zna.

Međutim, ni stručnjaci nisu znali o čemu priča naprednjački predvodnik.

- Magični metak za koronavirus ne postoji, toga treba da budemo svesni - kazao je Radan Stojanović, profesor kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu, koji naglasio da treba insistirati na vakcinaciji, kao jedinom efikasnom sredstvu.

Posle par nedelja, saznalo se da su pilule koje je najavio Vučić, zapravo, lekovi iz grupe monoklonskih antitela - bamlanivimab i REGN-KoV-2 – koji su odobreni u Americi za lečenje Kovida-19.

- LJudi ne treba da misle da se radi o nekim čarobnim pilulama. Radi se o terapiji koja je namenjena samo jednoj grupi obolelih, koja je skupa i koja nije toliko jednostavna za primenu. Terapija se daje intravenski, pacijent mora biti konstantno pod nadzorom lekara, moraju biti obezbeđeni i lekovi u slučaju alergijske reakcije - upozorio je Stojanović.

FDA (Agencija za hranu i lekove) je odobrila upotrebu ovih lekova za lečenje pacijenta koji imaju blage i umerene oblike Kovida-19 a koji su stariji od 12 godina. Terapija treba da bude primenjana kod obolelih kod kojih postoji veliki rizik od razvoja teškog oblika Kovida-19 i hospitalizacije. Kako je naznačeno, ovi lekovi ne treba da se upotrebljavaju kod osoba kojima je potrebna kiseonička terapija s obzirom na to da bi primena ovih lekova u tom slučaju mogla da dovede do pogoršanja.

Sve u svemu, pri kraju smo avgusta, a Vučićevih pilula ni na vidiku. Da li je plaćenih 40 miliona otišlo u vazduh, tj. na privatne račune dobavljača sa kojima je Vučić u dilu, treba tek da se istraži. Svakako, ovo je još jedan dokaz kako se troše budžetska sredstva i kako njima raspolažu nenadležna lica, bez ikakvih konsultacija sa strukom, a sve u cilju jeftinih političkih poena koji nas papreno koštaju.

Akcije ruske i kineske mornarice u Persijskom zalivu prete Americi ozbiljnim posledicama. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA