Najnovije

AMERIKANCI PRVI PUT VRAĆAJU ONO ŠTO SU ODNELI: U Irak stiže nacionalno blago neprocenjive vrednosti

Sjedinjene Države će vratiti Iraku više od 17.000 artefakata opljačkanih i uklonjenih nakon početka vojne misije za svrgavanje Sadama Huseina 2003. godine, piše Rojters pozivajući se na ministra kulture Iraka Hasana Nadhima.

Amerikanci u Iraku (Foto: US Army)

Agencija je navela da Vašington skoro deset godina prati drevne dragocenosti opljačkane sa iračke teritorije i prevezene u SAD, kako bi kasnije mogle biti vraćene u Bagdad. I privatnim vlasnicima i muzejima su oduzimali razne artefakte. Jedna od ovih relikvija bila je glinena ploča sa delom Epa o Gilgamešu, koja je morala biti odneta iz izložbene dvorane u Vašingtonu 2019.

Irački ministar kulture požalio se da se još hiljade artefakata smatra nestalim, da im se ne može ući u trag čak ni uz pomoć međunarodnih organizacija. Prema rečima Nadhima, militanti terorističke organizacije Islamska država odigrali su važnu ulogu u uništavanju i pljački istorijskih spomenika. Neke su artefakte uništili militanti, jer su bili u suprotnosti sa njihovom radikalnom slikom sveta, drugi su prodati na crnom tržištu kako bi se pomoglo u novcu za nastavak neprijateljstava.

Krajem jula američki predsednik DŽo Bajden najavio je da će borbena misija američke vojske u Iraku biti prekinuta do 31. decembra 2021. godine. Tokom pregovora u Beloj kući sa iračkim premijerom Mustafom al Kazimijem, Bajden je rekao da će uloga SAD biti ograničena na konsultacije sa iračkom vojskom i borbu protiv IS.

Kako je Iran ojačao sirijsku vojsku, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA