Najnovije

ŠTA JE SA MOZGOM? Čanak nastavlja sa brutalnim provokacijama, dolazi da diže tenzije na Cetinju i da “brani” manastir od Mitropolije!

On kaže da ne ide na protest protiv ustoličenja mitropolita Joanikija već protiv, kako kaže potiranja crnogorske državnosti, samobitnosti i identiteta i ponižavanja jednog od najvažnijih simbola tog identiteta, a to su, kaže, Cetinje i manastir Svetog Petra Cetinjskog.

Nenad Čanak. (Foto: Jutjub)

Čanak je kazao da mu je mesto na Cetinju upravo zbog toga što nije ni crnogorski državljanin, a ni vernik on odgovara.

-Važno je da budem tamo i da obezbedimo da ti protesti budu građanski. Ono što tamo može da se desi je varnica za uvođenje vanrednog stanja u Crnoj Gori, da bi onda to bio izgovor da se napravi zaokret u deinstitucionalizaciju, da zamrzne odnose sa NATO, traži pomoć od Srbije. Ako bi se molio nekome ili nečemu, to bi bilo da slučajno ne padne kap krvi jer će ona upaliti balkansko bure baruta i to samo zbog besramne potrebe za vlašću pojedinaca-objašnjava svoju ulogu na Cetinju Čanak.

Predsednik LSV kaže da kao odgovoran čovek na protest ide da spreči “zao naum onih koji bi da naprave podelu na Srbe i nekakve pseudo Crnogorce koje nazivaju Milogorci” i dodaje da Crnogorci smatraju Srbe za svoju braću, ali da ne žele da im neko u njihovoj kući govore ko su i šta su.

Na pitanje da li je njegov odlazak mešanje u unutrašnje stvari druge države, Čanak odgovara da se niko nije upitao da li je takvog mešanja bilo i prilikom organizovanja takozvanih autolitija koje su, prema njegovim rečima, bila zloupotreba vere u političke svrhe.

Čanak je dodao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne smije nepozvan otići na Cetinje, već jedino ukoliko mu poziv uputi Milo Đukanović.

-Zašto bi Vučić dolazio na verski događaj u Crnoj Gori kao predsednik Srbije u kojoj su crkva i država razdvojeni, osim ako nije reč o državnom projektu. E onda je situacija sasvim drugačija, ali predsednik Vučić u tom slučaju mora pokazati da li poštuje Ustav jer odlaskom u drugu zemlju, nepozvan, jer njega mora pozvati Milo Đukanović, pokazao bi da to nema veze sa verom već samo sa tim da se iz svih oruđa ide da Crna Gora nestane, a koliko ja znam Crnogorce, to neće moći”, smatra Čanak.

Zastava „Talibana“ nad Kabulom? Više o tome OVDE.

Izvor: borba.me

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA