Najnovije

Vučić uništava socijaliste, tinja nezadovoljstvo u SPS Dačićem

Najveći deo rukovodstva Socijalističke partije Srbije, koju predvodi Ivica Dačić, „intimno želi“ svog kandidata za predsednika Srbije, tvrdi za Danas nezvanično izvor blizak socijalistima.

Dačić (Foto: Jutjub)

S druge strane, Dačić je javno ponovio da bi u narednih nekoliko dana trebalo da budu održani zajednički sastanci Srpske napredne stranke i SPS-a o predstojećim izborima.

Prema saznanjima Danasa, Dačić je na jednom nedavnom održanom sastanku čelnicima SPS-a izneo ideju o učešću na parlamentarnim i predsedničkim izborima na zajedničkoj listi sa Srpskom naprednom strankom, ali to nije naišlo na „masovno odobravanje prisutnih“.

Kako objašnjava izvor, Ivica Dačić je potom „partijskim drugovima“ poručio da je moguće i da SPS samostalno nastupi u „izbornoj trci“, ali da bi onda bilo potrebno da funkcioneri partije prikupe „velika“ novčana sredstva za kampanju i da budu spremni i na gubitak funkcija u narednom sazivu vlasti.

Takva konstatacija je, tvrdi se, „dočekana gromoglasnim aplauzom većine prisutnih“.

Nedavno sprovedeno istraživanje javnog mnjenja koje pokazuje da SPS može da računa na podršku oko pet odsto birača, što je gotovo upola manje nego što su osvajali na izborima organizovanim u poslednjih nekoliko godina. Podsetimo, na izborima za narodne poslanike održanim u junu 2020, za socijaliste je glasalo oko deset odsto birača.

Naširoko se spekuliše da je „pad“ rejtinga SPS-a posledica njihove „nevidljivosti“ koja je nastupila nakon što je SNS postala „sveprisutna“.

Kako se nezvanično konstatuje, „SNS, odnosno lider naprednjaka Aleksandar Vučić, uspeo je da isisa dobar deo vazduha socijalistima, i privuče naprednjacima deo ranijih birača SPS-a, iako su mu socijalisti i dalje koalicioni partneri u vlasti“.

Istovremeno, ocenjuje se da su za SPS u prethodne tri decenije uglavnom glasali pripadnici starijih generacija, „koja nestaje sa životne scene“, te da ima i onih „koji su razočarali u socijaliste jer su počeli da ih doživljavaju kao klijentelističku stranku, kojoj je najbitnije da njeni rukovodioci dobiju pozicije u vlasti i javnim preduzećima“.

Nije slučajno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošlog vikenda uputio javne kritike na račun SPS-a. On je na konferenciji za novinare, održanoj u subotu nakon potpisivanja ugovora o izgradnji saobraćajnice Požarevac-Golubac-Veliko Gradište, kazao da nije bilo razgovora o zajedničkom predsedničkom kandidatu na predstojećim izborima i da veruje da će ubrzo biti održani sastanci na tu temu.

Upitan o stavu lidera SPS i predsednika Narodne skupštine da bi ta stranka i SNS trebalo da imaju zajedničkog predsedničkog kandidata, Vučić je naveo:“Razgovaraću sa predstavnicima SPS, meni su javili neke druge informacije oko njihovih razgovora sa predstavnicima pojedinih ambasada, neki ambasadori su bili iznenađeni i ja sam rekao da je to sve u redu i da je to sve normalno“.

Sagovornik  s političke scene Srbije nezvanično konstatuje da Vučić tako upozorava socijaliste da “sve zna o tome što oni rade, a to stvara problem Dačiću, koga Vučić krivi za nelojalnost SPS-a naprednjacima”.

Takođe, naglašava se da takvom retorikom lider naprednjaka pokušava da privuče još jedan deo Dačićevih glasača “jer je i te kako svestan činjenice da oni koji podržavaju Dačićevu partiju ne vole uplit stranog faktora, odnosno ambasada”.

Kako se spekuliše, Aleksandar Vučić će takvim pričama “nastaviti da obara predizbornu cenu SPS-a, iako mu je potrebna podrška i Dačićevih birača, pa makar ih bilo svega pet odsto, jer želi nadmoćnu pobedu za sebe u prvom krugu predsedničkih izbora”.

Što se rejtinga samog Dačića tiče, veruje se da bi on mogao da privuče “nezanemarljiv broj birača” ukoliko bi ipak rešio da se kandiduje za predsednika države, ali da “budući da se već javno izjasnio da ne vidi sebe kao kandidata, odnosno da je Vučić njegov kandidat, bilo bi smešno da iznenada promeni retoriku i istakne svoju kandidaturu”.

Krivokapić ne želi da prisustvuje ustoličenju Joanikija, iako se predstavlja kao vernik. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA