Najnovije

SIRIJSKA VOJSKA OBORILA AMERIČKI MQ-4C TRITON: Žestok udarac nanet snagama SAD-a! (VIDEO)

Sirijska vojska oborila je američki visoko letački nadzorni dron MQ-4C "Triton" iznad sela severne provincije Alepo, javio je "U-News" 4. avgusta.

Sirijska vojska. (Foto: Sana)

Upućeni izvor rekao je za novinsku agenciju, za koju se zna da je bliska libanskom Hezbolahu i sirijskoj državi, da je bespilotna letelica oborena raketom iz sistema PVO Sirije ruske proizvodnje "Buk-M2E" (SyAADF).

- Američki avion poleteo je iz vazdušne baze Mučenika Muvafaka Saltija u regionu Azrak na severu Jordana - rekao je neimenovani izvor.

"U-News" nije precizirao kada se incident dogodio. Ipak, sirijski izvori izvestili su da je 2. avgusta oboren veliki bespilotni objekat iznad zapadnog  Alepa. Snimci na kojima se vidi kako bespilotna letelica pada sa neba u plamenoj kugli objavljeni su na internetu.

Američka vojska za sada nije komentarisala tvrdnje "U-News". Ako se potvrdi, ovo će biti prvi put da je oboren MQ-4C.

Iranski Gardijski korpus islamske revolucije (IRGC) oborio je 20. juna 2019. bespilotnu letelicu BAMS-D iznad Ormuškog moreuza. Bespilotna letelica je prototip verzija RQ-4A koju je razvila kompanija "Northrop Grumman" kao deo razvojnog programa MQ-4C.

Tvrdnje "U-News" naišle su na veliki odjek, uglavnom zbog toga što je MQ-4C razvijen za sprovođenje misija nadzora i izviđanja (ISR) nad ogromnim okeanskim i priobalnim regionima.

Štaviše, novinska agencija je podelila snimke na kojima se vidi olupina ruske bespilotne letelice "Forpost" koja se 3. avgusta srušila u zapadnom Alepu, navodno kao rezultat tehničkog kvara. Agencija je lažno tvrdila da olupina pripada oborenom MQ-4C .

Iako postoji dovoljno dokaza koji potvrđuju da je SyAADF 2. avgusta oborila veliki dron iznad Alepa, tip aviona i identitet njegovih operatora tek treba da budu potvrđeni.

Šta Rusija i Kina treba da objasne Americi? Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA