Najnovije

"SRBE TREBA UDARITI TAKO JAKO DA NESTANU!": Tuđman hteo da granatira Zemun, zločinačka akcija planirana dve godine!

Zločinačka operacija "Oluja", izvedena početkom avgusta 1995. godine tokom je je sa svojih vekovnih ognjišta proterano 300.000 Srba, planirana je dve godine ranije, jasno je na osnovu stenogramskih beleški sastanka Franja Tuđmana sa vojnim vrhomu Banskim dvorima, koje su dostupne i srpskom pravosuđu.

Franjo Tuđman. (Foto: Jutjub)

Tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, predlagao je svojim generalima da u akciji kodnom imena "Vjetar" niz Savu i Dunav puštaju čamce sa eksplozivom, kao i da se pokuša raketno dejstvo na Zemun.

Kako piše Politika, transkript sa brionske sednice glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske, do 31. jula 1995. godine jasno ukazuje na genocidnu nameru vrhovnog komadanta koji je izdao naredbu - "Srbe treba udariti tako jako da nestanu".

Četiri dana kasnije, hrvatska vojska je iz 31 pravca izvršila sveopšti napad na teritoriju Republike Srpske Krajine, zaštićene zone UN, usled čega je većinsko srpsko stanovništvo bilo prisiljeno da se povlači prema Srbiji.

- Uvidom u poverljiva dokumenta, vojna i diplomatska, utvrđeno je da je "Oluja" predstavljala fazu u ostvarenju strateških planova EU i SAD - kaže advokat Dušan Bratić, koji godinama prikuplja podatke i kompletira širu sliku zločina.

Prema njegovim rečima, iz dokumenata je vidljivo da je tobožnje protivljenje SAD operaciji zapravo čista farsa.

- U stvarnosti SAD pomažu Tuđmanu uslovljavajući ga jedino time da akcija ne traje duže od sedam dana i da se ne vrše ratni zločini. Čak i ambasadora u Zagrebu Pitera Galbrajta stavlja faktički u funkciju Tuđmanovog pomoćnika, a pri ambasadi se formira tim za sve neophodne pomoći - ističe Bratić.

Bratić ističe da je nakon otvaranja baze Haškog tribunala za potrebe nacionalnih pravosuđa, kompletirana slika o događaju iz avgusta 1995. godine.

- Među dokazima je i stenogram sa Banskih dvora gde Tuđman predlaže generalima da sa raketama dometa 50 kilometara pokuša dejstvovati po molu u Zemunu i da se niz Savu i Dunav puštaju čamci sa eksplozivom radi rušenja mostova i sejanja straha u Srbiji - naveo je Bratić.

Bićete besni kad saznate koliko košta PCR test u SAD! Više o tome OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA