Najnovije

“Ideja Jugoslavije nije mrtva”

Srbija vešto koristi nedostatak ideja za proširenje EU, nesposobnost i iscrpljenost Brisela na putu da ponudi zemljama Zapadnog Balkana perspektivu integracije.

Edi Rama, Aleksandar Vučić i zoran Zaev. (Foto: Jutjub)

To je napisao Kujtim Dobruna u autorskom tekstu na portalu “Koha ditore”

Kako je u tekstu ocenjeno, “koristeći neznanje i slepilo politike u Albaniji i Severnoj Makedoniji, Srbija transformiše geopolitiku i podriva stabilnost, otvarajući vrata povećanom ruskom i kineskom uticaju u celom regionu”.

Koha dalje navodi, da kada je 2017. godine Aleksandar Vučić, tada premijer, a sada predsednik Srbije, ponovo aktivirao ideju o stvaranju Carinske unije između šest zemalja Zapadnog Balkana, bilo je jasno da “san o novoj Jugoslaviji nije mrtav”.

“Ona je, u glavama srpskih stratega, doživela samo još jednu metamorfozu, ovaj put umotanu u liberalne nijanse, koje promovišu saradnju i mir – ponudu koju niko ne može odbiti”, navodi se u tekstu.

“U stvari, ovo je plan da se Srbija faktorizuje kao velika politička, vojna i ekonomska sila na Zapadnom Balkanu, koja, usko povezana sa Rusijom, Kinom i Turskom i značajno poboljšavajući odnose sa EU i SAD, ima za cilj uspostavljanje sam po sebi kao ključni geostrateški stub za region, oko kojeg su sateliti poput Albanije i Severne Makedonije prisiljeni da gravitiraju, a verovatno i kasnije druge zemlje u regionu”, dodaje se u članku.

Dobruna ističe da “argumenti o potrebi stvaranja nove Jugoslavije, projekta koji se ponekad naziva i ‘Jugoslavija EU’, aludirajući na model EU, su statični, loši i nestabilni”.

“U regionu koji je pre 14 godina liberalizovao trgovinu kroz CEFTA sporazum, uklanjajući sve trgovinske barijere, glavni argument za potrebu stvaranja ponovne ujedinjene Carinske unije u ‘mini Šengenu’, koji je nedavno preimenovan u ‘Otvoreni Balkan’, je da, kako je rekao predsednik Srbije Vučić, ‘teretni kamioni više ne čekaju 20 sati na granici i zemlje članice se približavaju jedna drugoj’ “, navodi se u tekstu.

“U oktobru 2019. Vučić je inicirao trojni sastanak između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji je održan u Novom Sadu, na kojem je odlučeno da se između ove tri zemlje uspostavi saradnja. Mesec dana kasnije, u novembru 2019. godine, sledeći sastanak trija održava se u Ohridu, a decembra iste godine u Draču, sa glavnim ciljem stvaranja zajedničkog tržišta do kraja 2020. godine po principu četiri slobode EU. Kosovo se 4. septembra 2020. u Vašingtonu obavezuje da će postati deo “mini Šengena”, bez uslovljavanja procesa”, stoji u članku.

Ruski avion će sprečiti veliku katastrofu! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA