Najnovije

OVO ĆE RAZBESNETI KINESKOG ZMAJA: Vašington šalje ogromnu količinu oružja na Tajvan

Administracija DŽoa bajdena je obavestila Kongres da priprema sporazum sa Tajvanom prema kojem bi na ostrvo bilo isporučeno oružje u vrednosti 750 miliona dolara.

Američka vojska (Foto: flickr)

Prema izvorima iz Kongresa koji su upoznati sa situacijom, radi se o prodaji 40 samohodnih artiljerijskih oruđa M109A6 "Paladin" kalibra 155 mm, kao i municije i prateće opreme.

"Ako se posao dovrši, ova predložena prodaja pomoći će modernizaciji tajvanske artiljerijske flote, jačanju sposobnosti samoodbrane da se suprotstavi sadašnjim i budućim pretnjama", rekla je portparolka Bele kuće.

Upućeni izvori kažu da je predsedavajući Senata za spoljne poslove Robert Menendez već odobrio predloženi sporazum kroz neformalni proces pregleda od strane namenske komisije. Menendez vidi transfer oružja na Tajvan kao "još jednu izjavu ozbiljne namere Bajdenove administracije da razvije pravu strategiju u Indo-Pacifiku i njenu posvećenost podršci našem savezniku Tajvanu", rekao je izvor.

SAD su dugo snabdevale ostrvo oružjem prema odredbama Zakona o odnosima sa Tajvanom. Zemlja ima podršku obe partije za isporuke oružja Tajvanu. Prošlog oktobra, Trampova administracija obavestila je Kongres o navodnoj prodaji oružja Tajvanu u iznosu od 1,8 milijardi dolara. Administracija je prethodno odobrila nekoliko velikih ugovora o naoružanju vrednih više od 13 milijardi dolara, uključujući lovce F-16, tenkove M1A2T Abrams, sisteme Stinger MANPADS i torpeda MK-48 Mod6. Takođe, brodovi američke mornarice redovno plove Tajvanskim moreuzom, demonstrirajući podršku nezavisnosti ostrva.

Kritika sporazuma

Mogući dogovor naišao je na neodobravanje Pekinga, koji na Tajvan gleda kao na svoju "pobunjeničku provinciju".

„Predloženi sporazum šalje pogrešne signale tajvanskim separatističkim snagama i ozbiljno narušava kinesko-američke odnose, kao i mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu. Kina će odlučno preduzeti odgovarajuće i neophodne protivmere u skladu sa razvojem situacije ", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Nezavisni novinar Ben Norton, koji se bavi spoljnom politikom SAD, kritikovao je odluku Bele kuće, nazivajući postupke Bajdenove administracije nastavkom politike njegovog prethodnika, Donalda Trampa.

„Bajdenova administracija nastavlja tamo gde je Tramp stao, ubrzavajući novi Hladni rat sa Kinom nudeći Tajvanu oružje u vrednosti 750 miliona dolara. Dvostranački imperijalizam je najmoćnija i trajna sila u američkoj politici”, piše novinar.

Biden hoće da razbesni zmaja

U aprilu je predsednik Bajden poslao nezvaničnu delegaciju na Tajvan u znak podrške ostrvu. Stejt department je u aprilu takođe saopštio da je agencija "objavila nove smernice za angažovanje vlade SAD sa tajvanskim kolegama kako bi podstakla angažovanje vlade SAD sa Tajvanom, odražavajući naš produbljeni neformalni odnos".

Očekuje se da će potpredsednica SAD Kamala Haris otputovati krajem meseca u Singapur i Vijetnam radi razgovora o bilateralnim trgovinskim i bezbednosnim pitanjima. Očekuje se da će putovanje biti deo napora SAD da obuzdaju Peking.

O novom napadu na Donbas pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA