Najnovije

ŠIPTARI SPREMAJU KOSOVSKU OLUJU: Stiglo upozorenje iz Vašingtona

Američki Centar Vilson, jedna od prestižnih vašingtonskih akademskih organizacija, naveo je u svom izveštaju o rešavanju kosovskog pitanja da se tzv. Kosovske bezbednosne snage moraju transformisati u potpuno operativnu vojsku do 2027. godine.

Šiptarska vojska (Foto: mod.gov.al)

U izveštaju pod nazivom „Konsolidacija nezavisnosti Kosova“ navodi se da bi trebalo povećati saradnju između tzv. Kosova i NATO jer ovoj nepriznatoj državi navodno preti opasnost od Srbije, ali i od jačanja uticaja Rusije i Kine u regionu.

„Uspon neoliberalnog, nacionalističkog vodstva u Srbiji, predvođenog predsednikom Aleksandrom Vučićem, predstavlja drugu značajnu pretnju regionalnom miru i stabilnosti, kao i bliske veze Srbije s Rusijom i Kinom“, navodi se u ovom izveštaju.

Centar Vilson, pokušavajući da opravda nameru transformisanja KBS u tzv. vojsku Kosova, navodi da je Srbija glavni faktor nestabilnosti u regionu.

„Vlada Srbije nastavlja otvoreno da osporava suverenitet Kosova i da preti jedinstvu Bosne i Hercegovine, podstičući podelu Republike Srpske i njeno ujedinjenje sa Srbijom. Srbija radi na podrivanju suvereniteta Crne Gore putem prosrpskih grupa. Ove podele destabilizuju regionalnu politiku i jačaju srpsku vojsku koju podržava Rusija, koja je direktno intervenisala u zemljama širom Balkana, posebno u Crnoj Gori i severnoj Makedoniji“, navodi se u izveštaju Vilson centra.

Bivši oficir Kontraobaveštajne službe i potpukovnik u penziji LJuban Karan kaže za Alo! da vodeće članice NATO forsiraju tzv. vojsku Kosova iako to nije dozvoljeno Rezolucijom 1244 i međunarodnim pravom. Cilj je, kaže on, povlačenje međunarodnih trupa sa KIM i da tzv. vojska Kosova potpuno osvoji južnu srpsku pokrajinu, pošto se godinama naoružava.

- Priština uveliko angažuje vojne instruktore iz Hrvatske koji obučavaju pripadnike KBS. To im daje nadu da će se dogoditi „kosovska Oluja“. Mnogi priželjkuju sukob srpske i tzv. kosovske vojske i novu intervenciju NATO - rekao je Karan.

On je dodao da neregularna vojska nepriznate države Kosovo nije opasnost za državu Srbiju, ali jeste za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

- Postoji opasnost da ta tzv. vojska Kosova bude upotrebljena tako što bi dobila naređenje da napadne goloruki i nenaoružani srpski narod na Kosmetu, onda bi u tom slučaju sigurno intervenisala i država Srbija, što bi dovelo do uplitanja i intervencije NATO - kazao je Karan.

Grafiti OVK u rodnom mestu kneza Lazara

U mestu Prilepac u opštini Ranilug ispisani su grafiti sa simbolima OVK.  Gradonačelnik te opštine Vladica Aritonović kazao je da su nepoznate osobe ispisale grafite „UČK“, „Kosovo je Albanija“ i „Adem Jašari“ na mestu koje vodi ka spomen-ploči knezu Lazaru Hrebeljanoviću, koja je ranije nekoliko puta lomljena.

Ministarstvo prosvete Srbije naložilo da se deca vakcinišu u školama?! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA