Najnovije

TALIBANI ZAUZELI GLAVNI GRAD AVGANISTANSKE PROVINCIJE: Objavljeni dramatični snimci! (VIDEO)

Talibani su zauzeli glavni grad avganistanske provincije Nimruz. Talibani su zauzeli Zarang, glavni grad avganistanske jugozapadne provincije Nimruz, izvestio je u petak medij "Hacht e Subh", pozivajući se na lokalno stanovništvo.

Talibani. (Foto: Jutjub)

Militanti su navodno preuzeli kontrolu nad aerodromom Zarang i zgradom pokrajinske uprave. Ovo je prva prestonica provincije Avganistana koju su talibani uspeli da zauzmu od 2016. godine.

Pokret je ostvario značajan napredak u zemlji otkako su SAD i druge zemlje NATO-a počele povlačenje trupa iz Avganistana. Povlačenje je pokrenuto u skladu sa sporazumom iz Dohe sklopljenim 2020. godine, nakon što je američki predsednik DŽo Bajden najavio da će njegova zemlja okončati svoju skoro 20-godišnju kampanju u Avganistanu do 11. septembra.

Prema američkoj Centralnoj komandi (CENTCOM), povlačenje trupa iz Avganistana završeno je za više od 95 posto. Talibani tvrde da kontrolišu preko 85 posto teritorije zemlje, kao i 90 posto pograničnih područja, ali vlada to negira, nazivajući te tvrdnje "besramnom propagandom".

Vašington šalje ogromnu količinu oružja na Tajvan! Više o tome OVDE.

Izvor: Sputnik International

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA