Najnovije

KRAJ: Talibani osvojili uporište Bundesvera

Grad Kunduz na severu Avganistana u nedelju ujutru je nakon teških borbi pao u ruke talibana.

Talibani (Ilustracija: RIA FAN)

Nemačka vojska, Bundesver, u blizini Kunduza je skoro 20 godina imala veliku bazu u toj zemlji.

Napredovanje talibana u Avganistanu se nastavlja. Islamisti su osvojili još dve prestonice provincija na severu zemlje zemlje - uključujući grad Kunduz u kojem su osvojili su najvažnije zgrade u gradu.

Grad je pao u nedelju nakon teških borbi, potvrdili su tri člana vlasti te provincije kao i osoba koaj stanuje u prostorijama nemačke novinaske agencije dpa.

U Nemačkoj je Kunduz uglavnom poznat po tome što je Bundesver tamo godinama imao veliku bazu.

Neposredno pre toga, islamisti su takođe osvojili grad Sar-i Pul. Talibani su za tri dana osvojili prestonice četiri provincije.

Početkom maja, od kako se krenulo sa povlačenjem Međunarodnih trupa iz Avganistana talibani su pokrenuli nekoliko ofanziva.

Isprva su uspevali da preuzmu ogromne teritorije posebno u ruralnim područjima. U međuvremenu kontrolišu više od polovine od približno 400 okruga u zemlji i nekoliko graničnih prelaza. Odnedavno su se borbe sve više prebacivale na glavne gradove 34 provincije Avganistana.

Talibani su dugo opsedali Kunduz, a poslednja dva dana su pojačali napade, rekli su članovi vlasti. LJudi u gradu nemaju vode ni hrane. Sakrili su se u svojim kućama.

Osim jedne vojne baze na oko tri kilometra od centra grada, gde su pobegli Vladini zvaničnici, kao i aerodroma, talibani sada kontrolišu ceo grad.

Kunduz sa oko 370.000 stanovnika bio je važan za Bundesver, koji je napustio Avganistan krajem juna nakon skoro 20 godina. Nigde u Avganistanu nije palo više Nemaca nego u Kunduzu i susednoj provinciji Baglan.

U gradu Sar-i Pul sa oko 180.000 stanovnika slično je kao u Kunduzu. Prema vlastima provincije, talibani su u nedelju ujutru (po lokalnom vremenu) osvojili glavne Vladine zgrade.

Tokom noći su vođeni teški okršaji, međutim, kada su pala dva policijska okruga, avganistanske snage bezbednosti su napustile svoje pozicije i prešle u jedu vojnu bazu kilometar od centra grada. Čak su Vladini zvaničnici sada u toj vojnoj bazi. Talibani su na njih ispalili minobacačke granate.

Prema rečima Masume Šhadaba koja je članica vlasti provincije na ulicama leže leševi, niko se ne usuđuje da ih skloni.

Još u petak je je talibanima praktično bez borbe u ruke pala mala provincijska prestonica Sarandž bila u Nimruzu na iranskoj granici.

U subotu je usledio grad Šiberđan u na severu, uporište kontroverznog bivšeg vojskovođe i bivšeg potpredsednika Abdula Rašhida Dostuma, vodećeg čoveka u brobi protiv Talibana.

Prema avganistanskom Ministarstvu odbrane, SAD, koje su praktično završile povlačenje iz Avganistana, nastavljaju vazdušne udare u zemlji.

Jedan sastanak talibana u gradu Šiberđan je napadnut bombarderima B-52, rekao je portparol Ministrstva na Tviteru. Vojna misija SAD u Avganistanu završava se 31. avgusta. Prema izvorima SAD, trenutno je povučeno više od 95 odsto za to predviđenih snaga i opreme.

O pucnjavi na beloruslo-litvanskoj granici pročitajte OVDE.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA