Najnovije

ŠIPTARI ODBILI VAŠINGTONSKI SPORAZUM! Šta se krije iza ove jednostrane odluke?

Odbijanje Vašingtonskog sporazuma je težak politički izazov koji je Priština uputila vašingtonskoj administraciji, sem ako nije u pitanju neki dogovor, izjavio je večeras predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Potpisivanje Vašingtonskog sporazuma. (Foto: Flickr)

- Kako će Vašington u praktičnom smislu reagovati na taj Kurtijev izazov ostaje da se vidi. Ako nije u pitanju neki dogovor koji bi dugoročno trebalo da ima neke druge cljeve onda bi reakcija Vašingotna morala da bude konkretna - rekao je Drecun.

Naveo je da je očigledno da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti očekivao da će nova administracija u Beloj kući predsednika DŽozefa Bajdena odustati od Vašingtonskog sporazuma potpisanog u vreme prethodnog predsednika SAD Donalda Trampa i da će napraviti neki diskontinuitet.

- Pokazalo se da to nije realno očekivanje i da je ova administracija čvrsto stala iza sporazuma i upozorila Prištinu da sporazum treba da se poštuje - rekao je Drecun.

Dodao je da je Kurti dao nekoliko izjava koje su ukazivale na to da on ne namerava da poštuje ništa što su prethodne administracije u Prištini dogovorile ili potpisale.

- Kurti je rekao da je Hoti pogrešio kada je potpisao taj sporazum jer je, kako je on rekao, time omogućio Aleksandru Vučiću da mu se otvore vrata u Beloj kući. Zatim je dao izjavu da je taj sporazum suprotan takozvanom ustavu Kosova i da ne želi da ga realizuje, a sada imamo situaciju da je sporazum praktično odbačen u (tzv.) parlamentu i da se neće primenjivati - rekao je Drecun.

Kada je u pitanju moratorijum na priznavanje i otpriznavanje samoproglašene nezavisnosti Kosova po Vašingtonskom sporazumu, Drecun kaže da su predstavnici Prištine već odustali od tog moratorijuma i da uveliko rade na tome da dobiju neka nova priznanja.

Drecun je rekao da Kurti ne bi imao ništa protiv Vašingtonskog sporazuma, da je u njemu Kosovo tretirano kao država.

- Veći problem od moratorijuma je to što bi morao da prihvati tadašnju inicijativu ''Mini Šengen'', a sadašnji ''Otvoreni Balkan'', što bi morao ozbiljno da se posveti rešavanju pitanja nestalih, povratku raseljenih, da radi ne ekonomskoj saradnji, autoputevima, izgradnji železničke mreže... - rekao je Drecun.

Dodao je da Kurti sve to odbija jer odbija da se priključi "Otvorenom Balkanu", navodeći da Kurti želi da učestvuje jedino u procesima gde Srbija nije prisutna.

Otkriveno za čime u Kijevu najviše žale kada je naoružanje u pitanju! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA