Najnovije

SREBRENICA JE SRPSKO STRATIŠTE: Uszaške pokolje preživelo desetoro Srba, a muslimanske nijedan

Srebrenica je jedno od značajnih srpskih stratišta u 20. veku – u njoj je ustaške pokolje preživelo desetoro Srba, a muslimanske devedesetih godina nijedan, istakao je danas direktor beogradskog Instituta za istraživanje stradanja srpskog naroda u 20. veku Milivoje Ivanišević.

Srebrenica (Foto: TO Republike Srpske)

On je ukazao da tu surovu, činjeničnu istinu, zanemaruju gotovo svi koji se upuštaju u tumačenje slučaja Srebrenice, pogotovo od kada su se Srbi vratili u svoj grad "oružjem, kao što su i isterani".

- Nije mi poznato da li je taj stravičan zločin pomenut u izveštaju međunarodne komisije o `genocidu` u Srebrenici. Svojim prećutkivanjem da su u Srebrenici poubijani svi Srbi, mi smo produžili život krugu laži - naveo je Ivanišević u autorskom tekstu za beogradske Večernje novosti.

Ivanišević je rekao da je u Srebrenicu ušao u zoru na Petrovdan (12. jula) 1995. godine sa svojim sinom kao gost boraca Bratunačke brigade i da su se ubrzo po dolasku uverili da u gradu nema živih Srba.

- Sve meštane, pretežno nepokretne, stare i bolesne osobe i njihove rođake ili prijatelje koji su bili sa njima da ih neguju, muslimani su poubijali - podsetio je Ivanišević.

On je napomenuo da su poubijani i svi srpski ratni zarobljenici, kao i svi zatvorenici pohvatani pri osvajanju okolnih srpskih sela, a ista sudbina zadesila je i srpske zatvorenike sprovedene u Srebrenicu, 28. januara sa područja Cerske.

- Staricu Ivu Mirković, ženu od oko 90 godina, našao sam zaklanu i fotografisao u hodniku na ulazu u neku stambenu zgradu blizu policijske stanice. Pravoslavna crkva je razvaljenih vrata i bez krova - naveo Ivanišević.

Ivanišević je ukazao da se postavlja pitanje - da li zaista postoji čovjek koji može pretpostaviti da životi muslimanskih ratnih zarobljenika vrijede više od života srpskih ratnih zarobljenika?

- Za mnoge naše ratne zarobljenike ne znaju se ni grobovi ni vrijeme stradanja. NJihovi imaju neprirodno zdanje u Republici Srpskoj `Memorijalni centar Srebrenica – Potočari` podignut na silu i srpskim parama, zahvaljujući njihovim NATO pokroviteljima, visokim predstavnicima takozvane međunarodne zajednice Volfgangu Petriču i Pediju Ešdaunu, prethodnicima Valentina Incka ili Kristijana Šmita - konstatovao je Ivanišević.

On je napomenuo da se, poslije svega što se dogodilo tokom poslednjeg ratnog razdoblja od 1992. do 1995. godine, Srebrenica svrstala u red poznatih i značajnih srpskih stratišta nastalih u 20. veku.

- Poput Prebilovaca u Drugom svetskom ratu - istakao je Ivanišević.

Šta je Patrijarh Porfirije poručio vernicima, pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA