Najnovije

RUSIJA OPET NA UDARU AMERIKE: Stejt department usvojio odluku, Moskva žestoko reagovala!

SAD su uvele sankcije za tri ruska entiteta zbog navodnog širenja oružja za masovno uništenje. Prema Vašingtonu, kompanije su isporučivale oružje Iranu, Siriji i Severnoj Koreji, kršeći američke zakone. Stejt department je uveo sankcije protiv tri ruska entiteta: proizvođača elektronike Pulsar, Charter Green Light Moscow i Asia-Invest.

DŽo Bajden. (Foto: Jutjub)

- Utvrđeno je da je jedan broj stranih lica učestvovao u aktivnostima koje opravdavaju uvođenje mera u skladu sa članom 3 Zakona o neširenju Irana, Severne Koreje i Sirije - navodi se u dokumentu objavljenom u Federalnom registru.

Ovaj potez znači da savezne vlasti neće moći ništa da kupe od sankcionisanih kompanija niti im bilo šta prodaju, pošalju im pomoć ili licenciraju njihove proizvode.

Na listi je bilo i nekoliko entiteta iz Iraka i Sirije. Ograničenja prema kompanijama biće na snazi najmanje dve godine, osim ako ih državni sekretar ne otkaže. Dokument, međutim, ne objašnjava uzroke sankcija, pa je nejasno koje su tačno optužbe protiv kompanija koje je naveo Stejt department.

Obraćajući se na ovu odluku, ruski izaslanik u SAD Antonov osudio je sankcije kao "neprihvatljive", naglasivši da bilo kakva ograničenja nametnuta ruskim firmama štete mogućoj saradnji dve zemlje i da su u suprotnosti sa duhom sporazuma koje su postigli DŽo Bajden i Vladimir Putin tokom samita u Ženevi.

- Američka administracija nastavlja da veštački eskalira situaciju. Pošto je sebi pripisala pravo da sudi i kažnjava sve "neželjene", ponovo sledi put uvođenja jednostranih ograničenja u zaobilaženju međunarodnog prava i Saveta bezbednosti UN - rekao je Antonov.

- Smatramo da je ovaj pristup neprihvatljiv i da je u osnovi u suprotnosti sa "duhom Ženeve", kao i naporima da se stabilizuju odnosi između dve zemlje.

Rusija je u više navrata kritikovala nastojanja SAD da jednostrano nametnu svoje unutrašnje zakone drugim zemljama.

Lukašenko o ulasku Belorusije u sastav Rusije! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA