Najnovije

DAČIĆ: Zeman ponovio stav da je priznanje tzv. Kosova bila greška!

Bilateralni odnosi Srbije i Češke su na veoma visokom nivou, a njih prati i razvoj ekonomske saradnje, zaključeno je posle sastanaka predsednika Skupštine Srbije sa najvišim zvaničnicima Češke. Domaćini su u Pragu poručili i da će ta zemlja nastaviti da pruža punu podršku Srbiji na njenom evropskom putu.

Dačić (Foto: Jutjub)

Politički veteran, koji je pre nekoliko meseci iznenadio mnoge izvinjenjem zbog bombardovanja Srbije 1999, Miloš Zeman predsedniku srpskog parlamenta ponovio je svoj stav o kosovskom problemu.

"Jednom rečju izneo je sve ono što mi volimo da čujemo. I ja sam mu preneo zahvalnost našeg naroda i građana. On ima puno razumevanja oko tog problema. Rekao mi je da nije primio pisma za njihovog ambasadora i da nije poslao češkog ambasadora na Kosovo", rekao je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Od Češke i potvrda da će se i dalje zalagati za brzu evropsku integraciju Srbije, bez uslovljavanja. Da će to biti jedan od ključnih prioriteta kada Češka preuzme kormilo Unije sledeće godine, potvrdili su i predsednik Vlade i predsednik predstavničkog doma parlamenta.

"Mi ćemo sigurno da nastojimo da pitanje proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana bude razvijeno. Poslednji put sam o tome razgovarao pre tri dana sa predstavnicima Slovačke i Austrije, a to je bila tema i na sastanku sa nemačkim predsednikom koji je nedavno bio u Pragu. Nas čekaju izbori za 40 dana, ali bez obzira na to kakvi rezultati budu, prijateljski odnosi sa Srbijom moraju biti sačuvani", rekao je predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike Radek Vondraček.

Beleže se i sve bolji ekonomski odnosi. Trgovinska razmena dve zemlje premašuje milijardu i 200 miliona evra. Srbija u Češku najviše izvozi električne mašine i nameštaj, a iz nje uvozi drumska vozila.

"Postoje izuzetne simpatije građana Srbije prema Češkoj, u svim segmentima, od raspoloženja da se radi sa češkim kompanijama, pa do želje za turizmom", rekao je Dačić.

Unapređenje saradnje na polju turizma, zavisiće i od brzine oporavka obe zemlje od pandemije.

U Češkoj, koja se našla u samom vrhu liste zemalja sa najvećom stopom smrtnosti od korone, epidemijska situacija je sada pod kontrolom, beleže oko 200 novoinficiranih dnevno.

Vakcinisano je nešto više od polovine stanovništva, a kako bi motivisala građane, Vlada je donela odluku da zaposleni koji prime vakcinu dobiju dodatna dva dana odmora.

Milo napao Joanikija da bi sakrio šverc droge. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA