Najnovije

BAJDEN U PROBLEMU! Američka vlada ostaje bez dolara?

Ako Kongres ne podigne limit za zaduživanje, savezna vlada će, najverovatnije već sledećeg meseca, ostati bez novca i finansiranja vanrednih mera.

DŽo Bajden. (Foto: Flickr)

Američka ministarka finansija DŽenet Jelen uputila je ovu alarmantnu poruku u pismu američkim zakonodavcima na Kapitol hilu. Uoči početka nove fiskalne godine 1. oktobra, Jelenova je upozorila Kongres da istorija pokazuje da čekanje "do poslednjeg trenutka" na odluku o suspendovanju, ili povećanju, limita za zaduživanje "može naneti nepopravljivu štetu američkoj ekonomiji i globalnim finansijskim tržištima", kaže DŽenet.

Kongres je u prošlosti podizao limit glasovima obe stranke, ali je lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel obećao da republikanci ovog puta neće glasati za to.  Ako sada istraju, savezna vlada neće moći da servisira dug, a cenu bi platili milioni Amerikanaca, ali bi došlo i do podrivanja temelja globalnog finansijskog sistema.

Kamatne stope bi skočile, udar na berze bi bio ravan meteorskom, penzioni računi bi bili "nokautirani", vrednost dolara doživela sunovrat. Neispunjavanje obaveza smanjilo bi kreditni rejting SAD, čime bi povoljni uslovi zaduživanja bili zbrisani.

Do toga je već došlo 2011. godine usled dugotrajnog budžetskog spora između administracije Baraka Obame i republikanaca i odluke Kongresa o ograničavanju zaduživanja, kada je agencija "Standard i Purs" snizila američki kreditni rejting.

Zato je još u maju ove godine izvršni direktor "DŽej-Pi Morgan Čejsa" DŽejmi Dimon apelovao na zakonodavce da i ne pomišljaju da ne odobre povećanje limita, naglasivši da bi neizvršavanje dužničkih obaveza "moglo da izazove momentalnu, doslovno kaskadnu katastrofu neverovatnih razmera i da nanese stogodišnju štetu Americi".

- Pozivam Kongres da deluju što pre. Kada sve mere i gotovina na raspolaganju budu potpuno iscrpljeni, Sjedinjene Države neće moći da ispune svoje obaveze prvi put u našoj istoriji - zaključila je DŽenet Jelen.

Dugovanje u bilionima

Ograničenje duga je iznos koji Kongres dozvoljava Trezoru da se zaduži za održavanje rada vlade. U julu 2019. godine, javni dug pokriven limitom iznosio je 22 biliona dolara.

Trenutni nivo duga je 28,4 biliona dolara. Veliki skok u poslednje dve godine je rezultat podrške koju je Kongres dao kao pomoć u preživljavanju pandemije.

Vakcinaši tvrde da su u pravu, a plaše se suda! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA