Najnovije

BUGARI ISKRENI: Morali smo da priznamo Kosovo…

U zemljama bivše Jugoslavije učlanjenje u EU smatra se kao nešto što se samo po sebi podrazumeva, ali u stvarnosti taj proces zahteva žrtve – na primer, Bugarska je podržala Zapad tokom sukoba u Jugoslaviji i priznala nezavisnost Kosova, navodi bugarski novinar Bojko Vasiljev.

Priština. (Foto: Jutjub)

– Prvi primer je zatvaranje četiri reaktora, što je Bugarska učinila početkom 21. veka, pritom je 75 odsto društva bilo protiv. Još jedan primer – Bugarska je stala na stranu Zapada u priči o Kosovu i ponovo je tri četvrtine društva bilo protiv (Bugarska priznala nezavisnost Kosova 2008. godine). To je bilo pravo žrtvovanje. Političari, lideri koji su povlačili te poteze, bili su svesni da se žrtvuju, da će izgubiti političke poene i, verovatno, svoju političku budućnost. Ali Bugarska se pridružila Evropskoj uniji 2007. godine – izjavio je novinar i voditelj Bugarske nacionalne televizije Bojko Vasiljev u intervjuu koji je dao novinaru Asenu Genovu.

Vasiljev je prokomentarisao i mogućnosti za rešavanje problema u odnosima Sofije i Skoplja, što bi omogućilo Severnoj Makedoniji da se pridruži EU: razvijanje mape puta u kojoj bi se jasno naveli koraci koje obe strane moraju da učine, neki ozbiljan gest Skoplja, kao i pomoć saveznika u pokretanju dijaloga. Kako kaže, u ovom slučaju na Skoplje bi mogli da utiču saveznici iz EU – konkretno nemačke hrišćanske demokrate na makedonsku stranku VMRO DPMNE.

Podsećamo, bugarski parlament je 2019. godine zauzeo stav o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, koji se sastoji u tome da susedi odustanu od optužbi na račun Bugarske, da ne pretenduju na prisustvo makedonske manjine u Bugarskoj, ne prisvajaju istoriju Bugarske i da priznaju bugarsko poreklo makedonske nacije i jezika.

Suspendovani piloti koji su odbili da prevezu mitropolita Joanikija i patrijarha Porfirija na Cetinje!! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA