Najnovije

DEBELO PLAĆAMO OVAJ BEZOBRAZLUK! Pola miliona za bazene Tome Nikolića

I ove godine građani Srbije, pored 4.000 evra koje mesečno plaćaju za održavanje vile na Dedinju koju nezakonito koristi Tomislav Nikolić, moraće da izdvoje i dodatnih 500.000 dinara bez PDV kako bi se on i njegova porodica kupali u čistoj vodi u bazenima, i to otvorenom i zatvorenom, koje koriste.

Tomislav Nikolić. (Foto: Jutjub)

Tako se nastavlja tradicija po kojoj se porodici Nikolić svake nedelje kontroliše mikrobiološka ispravnost kupališta i meri koncentracija hlora a jednom mesečno obavlja se i fizičko -hemijska analiza. Ova usluga je definisana Planom javnih nabavki za ovu godinu Uprave za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO) i za nju nije predviđen tender.

O njoj nema ni preciznih odrednica iz konkursne dokumentacije ali ima saznanja da su Nikolići tražili da se isključe svaki rizik eventualne pojave bakterije koje bi mogle im naruše zdravlje i “brčkanje” u državnom otvorenom i zatvorenom bazenu koji se nalaze u rezidenciji koju nezakonito koriste. Da se to ne bi desilo, pored ovako čestih mikrobioloških i fizičko-hemijskih analiza, postoji mogućnost da se po potrebi obavlja i vanredena kontrola bazenske vode.

Pored toga, prdviđeno je da veći deo novca od 3,8 miliona dinara, koliko je planirano za održavanje bazena i opreme u reprezentativnim objektima, se upotrebi upravo za kupališta bivšeg predsednika.

Sve to Nikolić neće platiti iz svog, već iz džepa građana Srbije, što je paradoksalno jer ne postoji zakonski osnov da on koristi rezidenciju na Dedinju jer mu status penzionera i predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom to ne omogućava. Da bi ipak tamo boravio, uredbom Vlade o korišćenju ove vile pokušano je da se politička šteta anulira.

Doduše, ispravnosti vode proveravaće se i u otvorenim bazenima u vilama “Bokeljka” i u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, koju koristi premijerka Ana Brnabić, ali znatno ređe nego u rezidencijalnom objektu u Užičkoj 23 koji koriste Nikolići.

Naš izvor iz UZZPRO navodi da su i za ova dva kupališta predviđene usluge održavanja bazena, bazenske opreme i fontana, za koje je ove godine planirano 3,8 miliona dinara.

- Od tog novca ipak će najviše otići za rezidencijalni objekat u Užičkoj 23 jer taj objekat ima dva bazena, dok u Bokeljki i u Bulevaru Aleksandra Karađorđevića po jedan i to letnji. U ta dva bazena se i mikrobiološka ispravnost kontroliše jednom nedeljno i to samo tokom juna, jula, avgusta i septembra, dok se fizičko-hemijske analiza vode obavljaju samo četiri puta godišnje. Za vilu u kojoj borave Nikolići su tražene ovako sveoubhvatne analize. Ti zahtevi su u nekim segmentima preterani, pre svega u delu koji se odnosi na nedeljnu kontrolu mikrobiološke ispravnosti vode jer je reč o kupalištu koje koristi mali broj osoba- navodi naš sagovornik.

On dodaje da za nabavku usluga ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode u bazenima u rezidencijalnim objektima nije raspisao tender jer to omogućava zakon o javnim nabavkama.

- Taj posao se dobija u pregovaračkom poslu i to nije protivzakonito. Posao mogu da dobiju firme koje imaju licencu i svoju laboratoriju, ali i prođu posebne bezbednosne provere MUP-a. Ponuđač koji posao dobije potpisuje i klauzulu o poverljivosti podataka, koja podrazumeva da ne sme da iznosi informacije koje se tiču objekata ali i osoba koje u njima borave - - kaže naš izvor.

Dodaje i da "slični uslovi važe i za nabavku koja se odnosi na održavanje bazena, bazenske opreme i fontana".

-Treba da se zna da je ove godine izdvojen i novac za održavanje sportskih i teniskih terena u rezidenciji koju Nikolići koriste - zaključuje on.

"Vaš mejl je uzet u razmatranje"

“Blic” je uputio 23. avgusta pitanja Upravi za zajedničke poslove republičkih organa u kojima je tražio pojašnjenje o nabavci vezanoj za ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode u bazenima u rezidencijalnim objektima i njihovo održavanje.

Od njih smo istog dana dobili sledeće obeveštenje:“Vaša elektronska pošta je primljena i uzeta u razmatranje”. Od tada je prošlo 15 dana i naš zahtev još uvek nije razmotren.

Evo kada će Bajden primiti treću dozu vakcine! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA