Najnovije

PREPUCAVANJE SAOPŠTENJIMA: MUP Srbije i Vlada Crne Gore se svađaju zbog Krivokapićevog sina

MUP Srbije ističe da su apsolutno lažni navodi koji su se pojavili u pojedinim crnogorskim medijima da je srpska policija navodno maltretirala sina crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića i ističe da je policija i u ovom slučaju postupala profesionalno i u skladu sa zakonom obavila sve neophodne provere uz puno poštovanje dostojanstva vozača i putnika u vozilu. Reagovala je i Vlada Crne Gore, a zatim opet i MUP Srbije.

Policija (Foto: MUP Srbije)

Kako se navodi u saopštenju MUP-a Srbije, prilikom zaustavljanja i kontrole vozila sa civilnim crnogorskim registarskim oznakama u kome su se nalazili M. K., sin crnogorskog premijera, i B. D., član njegovog obezbeđenja, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su postupali profesionalno, u skladu sa zakonom i procedurama uz uvažavanje njihovog ličnog dostojanstva.

Postupajući po prijavi na sistem 192 da je primećeno lice koje ima pištolj i da se udaljilo vozilom "mercedes" ka Prokopu, patrola Policijske stanice Savski venac, kao ozbiljna služba, brzo je locirala vozilo i bezbedno ga zaustavila.

Postupajući po procedurama, kao i svaka policija i pripadnici MUP-a Srbije su štiteći, na prvom mestu bezbednost svojih pripadnika, izvršili kontrolu i legitimisanje lica.

Nakon izvršenih provera policija se udaljila i ostavila im lično naoružanje.

"Na osnovu svih iznetih činjenica, svaka odgovorna policija, koja postupa u skladu sa zakonom, izvršila bi proveru i utvrdila ko su lica koja poseduju oružje, što bi, verujemo da je obrnuta situacija, učinila i crnogorska policija. Koja policija sveta ne bi naoružana prišla nepoznatom naoružanom licu?", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je MUP Srbije ponudio neposredno fizičko obezbeđenje članovima porodice Krivokapić koji žive u Beogradu, ali da su to odbili.

"Takođe, očekujemo od naših, ali i stranih državljana da na pristojno ponašanje policijskih službenika odgovore na isti način i da ne zloupotrebljavaju policiju za svoje dnevnopolitičke potrebe", navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Reagovanje Vlade Crne Gore 

Iz Vlade Crne Gore su reagovali zbog, kako navode, odnosa policije Republike Srbije prema porodici premijera Krivokapića, prenosi RTCG.

Vlada Crne Gore saopštila je tokom dana da je "zabrinuta i užasnuta odnosom policije Republike Srbije prema djeci crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića".

Tvrde da su pripadnici policije Republike Srbije sinoć u Beogradu na, kako kažu, "grub i nedopustiv način atakovali na sina predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, u trenutku kada se svojim automobilom parkirao ispred zgrade u kojoj, sa porodicom, živi jedna od kćerki premijera".

"U pratnji premijerovog sina, koji je štićena ličnost, bio je policijski službenik Uprave policije Crne Gore. Policijski službenici Republike Srbije, repetirajući pištolje, zatražili su od premijerovog sina, u trenutku kada je izlazio iz automobila, da stavi ruke na glavu, pa na krov automobila, pravdajući svoj postupak naredbom koju su dobili, ne pokazavši pritom nikakav pisani nalog", navode iz Vlade Crne Gore.

Napominju da su deca i unuci premijera Krivokapića, iz bezbednosnih razloga, već tokom noći iz Beograda doputovali u Crnu Goru.

"Užasnuti smo i zabrinuti zbog odnosa policije Republike Srbije prema djeci crnogorskog premijera, posebno imajući u vidu da su zbog sličnih neprijatnosti kćerke premijera Krivokapića već jednom morale napustiti Beograd. Sve dalje aktivnosti povodom ovog slučaja će preuzeti Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore", navodi se u reagovanju Vlade Crne Gore.

MUP Srbije odgovara Vladi Crne Gore 

Posle saopštenja Vlade Crne Gore, opet se oglasio i MUP Srbije.

"Nije problem kada nekom treba ponovo objasniti, ali jeste problem kada neko neće da čuje objašnjenje. Kao što se u svom radu pridržava zakona i procedura tako će MUP Srbije strpljivo još jednom objasniti celokupnoj javnosti, a posebno Vladi Crne Gore, šta se desilo sinoć u Beogradu, i ponavljaćemo objašnjenje koliko god bude bilo potrebno da se istina razume i prihvati", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Nakon primljenog obaveštenja na sistemu 192, da se u vozilu marke "mercedes" civilnih crnogorskih tablica nalaze lica od kojih je najmanje jedno naoružano, pripadnici MUP-a Srbije su se dali u potragu za vozilom i licem.

U skladu sa procedurama sačekalo se da se vozilo samo zaustavi radi izbegavanja mogućnosti ugrožavanja bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju usled mogućnosti bekstva ili upotrebe vatrenog oružja primećenog u posedu jednog od putnika. Kada se vozilo zaustavilo, postupajući policajci su, vodeći računa o sopstvenoj bezbednosti, što jeste i mora biti prioritet u svakoj intervenciji policije, pokazali službeno oružje, identifikovali se i izvršili pretres.

Ne postoji policija na svetu koja bi licu za koje se sumnja da ima oružje prišla bez ličnog naoružanja. Nestrpljivo čekamo da vidimo revolucionarne procedure crnogorske policije po kojima se bez oružja prilazi naoružanim licima.

Nakon legitimisanja lica u pratnji sina premijera Crne Gore i njegovog predstavljanja kao pripadnika ličnog obezbeđenja, intervencija je završena, a oružje ostavljeno u posedu pripadnika MUP-a CG. 

Naši pripadnici umeju da povise i ton dok prilaze naoružanim licima i nadamo se da to nije mnogo uznemirilo legitimisanu gospodu. Pripadnici Policijske uprave za grad Beograd ne znaju i ne treba da znaju da li je na našoj teritoriji sin predsednika Vlade Crne Gore, niti da li ima obezbeđenje. Ni jedan pripadnik MUP-a Srbije takođe ne kontroliše kretanje članova porodice Krivokapić i njihovog obezbeđenja. Niti imamo tu želju, niti imamo to pravo. Da tako nešto radimo bez saglasnosti porodice Krivokapić bili bismo optuženi da ih uhodimo i ometamo. 

Kao što se vidi pripadnici PU za grad Beograd su postupili onako kako procedure nalažu, bez primene sile i sredstava prinude, u skladu sa procenom situacije. U pitanju je rutinsko postupanje koje je dokumentovano u skladu sa procedurama. Ovakvih intervencija dnevno imamo na desetine i da akter nije lice iz porodice Krivokapić, ne bi zaslužilo ni najmanju pažnju, navodi se u novom saopštenju MUP-a.

Kako je Milan Knežević razmontirao Đukanovića, pogledajte OVDE.

Izvor: RTS/RTCG

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA