Najnovije

SMRT ZA DŽIHADISTE STIŽE IZ VAZDUHA! Sirijske leteće topovnjače snimljene kako bacaju avio bombe! (VIDEO)

Od sovjetske invazije Avganistana pa do današnjih sukoba, ne postoji oružani konflikt u kome nije učestvovao i borbeni helikopter ruske proizvodnje Mil Mi-24.

Ruski helikopter. (Foto: mil.ru)

Kada se leteća topovnjača, jurišni helikopter Mi-24V po NATO kodu poznat i kao Hind ili Košuta, pojavio na bojištu Avganistana, zadobio je strahopoštovanje Mudžahedina. Konstruisan da deluje poput legendarnog sovjetskog jurišnog aviona IL-2, kojeg su sovjetski borci iz Drugog svetskog rata zvali „Šturmovik“, a nemački vojnici iz tog perioda „Crna smrt“, baš zbog svoje iznenadne pojave i ubitačne preciznosti. Tako se Košuta pojavljivala iznenada iznad bojišta u Avganistana, otvarajući uragansku vatru po položajima Mudžahedina. Sovjetski vojnici su ga tada prozvali Korokodil, naziv koji je ostavljen i dan danas i postao sinonim i za porodicu jurišnih helikoptera Mi-24/Mi-35.

Pojavljujući se iznad bojišta Mi-24V je vršio kontrolu istog. Svojim moćnim naoružanjem i oklopnom zaštitom, delovao je neoborivo.

Baš zbog toga, avganistanski Mudžahedini su Mi-24 prozvali „Đavolji kontrolor“ ili „Šejtan Arba“. To je bilo početkom osamdesetih godina 20 veka.

Zapaženu ulogu ovaj helikopter osim u iračko-iranskom ratu 1980-1988, Invaziji Kuvajta 1990. na Balkanu 1993-2001, Čečeniji 1994-1996, 1999-2002, odigrao je ovaj helikopter, a u Siriji je i dalje nezamenjiva pesnica u ratu sa džihadistima.

Naime jednicie Srijske arapske armije, što je zvanični naziv za snage Bašara al Asada Mi-24 koriste i za bacanje gravitacijskih bombi.

Na društvenim mrežama tako su se pojavili snimci helikoptera mi-24 koji izbacuje gravitacijske bombe na ciljeve džihadista. Za sad je nepoznato kad je snimak nastao. Prdpostavlja se da je stariji, mada nije isključeno i da je novijeg datuma. Naime na smiku se vidi da helikopter koristi gravitacijske bombe FAB-100.

Međutim nije nepoznanica da posade sirijskih helikoptera koriste i improvizovane gravitacijske bombe pravljene od metalnih buradi, ali za njihovo izbacivanje uglavno koriste transportne helikoptere mi-17 i protvipodmorničke Mi-14.

Đukanović uplašen zbog hapšenja koje mu preti Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA