Najnovije

DR IVAN PAJOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA PRAVDU: Kakva energetska politika je potrebna za komforan život?

Loša strana solarnih panela je što oni efikasno rade isključivo kada je vreme sunčano. U tome leži prednost Indije.

Dr ivan Pajović (Foto: Jutjub)

Rasprave o pitanju zelene energije u današnje vreme veoma su prisutne u javnosti. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih i ekološki čistih izvora smatra se alternativom „prljavim” i rizičnim tehnologijama nuklearnih i termoelektrana. Sve više zemalja okreće se ovakvim izvorima energije, pre svega solarnoj.

Jedan od zanimljivih, premda ne previše efikasnih alternativnih izvora električne energije predstavljaju solarni paneli. Umesto dosadašnjih skromnih panela na krovovima kuća, danas postoje veliki solarni energoparkovi površine više kvadratnih kilometara. Do 2017. godine četiri zemlje su bile lideri u korišćenju ove tehnologije: Kina, SAD, Japan i Indija. Zanimljivo, te godine Indija je pretekla Japan po broju korišćenih solarnih panela i popela se sa četvrtog na treće mesto. Ovom napretku Indije doprineo je pad cena solarnih panela na svetskom tržištu, ali i državni programi u oblasti energetike.

Ipak, ispred ovih ambicioznih projekata stoje mnogobrojni problemi. Prvi i osnovni problem – površina zemljišta koje solarni paneli zauzimaju, naročito u gusto naseljenoj zemlji kao što je Indija, gde je gustina stanovništva 464 čoveka po kvadratnom kilometru. Vlasnici zemlje u Indiji uglavnom nisu bili spremni da prodaju svoje parcele državi u tu svrhu. Rešenje je nađeno tako što je država ponudila da plaća arendu, što je vlasnike zemlje motivisalo da odustanu od poljoprivrede i ustupe zemlju za solarne panele.

Loša strana solarnih panela je što oni efikasno rade isključivo kada je vreme sunčano. U tome leži prednost Indije, koja godišnje ima preko 300 sunčanih dana, gotovo idealne uslove za „hvatanje” sunčanih zraka. Za poslednjih pet godina Indija je udesetostručila količinu energije dobijene na ovaj način, do 32 gigavata, a država planira da ovu količinu narednih godina znatno poveća. Do 2030. država ima ambiciozni plan da se količina dobijene energije iz solarnih panela i vetra popne do 450 gigavata. Stručnjaci smatraju da će taj plan i uspeti. Danas u toj zemlji funkcioniše 43 solarna elektrokompleksa za proizvodnju električne energije pomoću solarnih panela. Najveći solarni elektropark na svetu Bhadla sagrađen je 2020. godine. Izgradnja je tekla u više etapa, od kojih je prva završena 2016. godine i trajala je 8 meseci, a dobijala se energija od 550 megavata. Povećavanje se nastavljalo permanentno za oko pola gigavata godišnje. Postavljanje panela na tamošnjem terenu predstavljalo je veoma težak zadatak, koji je zahtevao visokostručno projektovanje i sprovođenje specifičnih operacionih metoda. Jedan od problema predstavlja i tehničko održavanje ovog megakompleksa, jer je klima u državi Radžastan veoma surova. Prosečna temperatura u Bhadli iznosi između 46 i 48 stepeni celzijusa, uz česte peščane bure, što ovaj kraj čini gotovo nemogućim za život. Udaljenost najbližeg naseljenog mesta od stanice je 50 kilometara, a najbliži grad Falodi udaljen je 80 kilometara, što veoma komplikuje tehničko opsluživanje. Ali uprkos teškoćama, snaga ovog solarnog megakompleksa 2020. godine činila je 2240 megavata, čime je postala najjača na svetu. Površina ovog kompleksa je impresivna, čitavih 57 kvadratna kilometara. 

Indija ima nameru da do 2022. godine iz obnovljivih izvora obezbedi strujom 60 miliona domaćinstava za račun 100 gigavata solarne energije. U planu je da se uspeh u Bhadli nadmaši novim projektom odobrenim od strane vlade. Decembra 2020. premijer Narendra Modi najavio je izgradnju novog solarnog elektroparka u državi Gudžarat, u pustinji Tar, snage 4075 megavata. 

Ovakvom energetskom politikom vlade stanovnici Indije dobiće mogućnosti savremenih i komfornih uslova života, a ekonomija zemlje stabilan i jeftin resurs. Vlasti su već razradile planove i za druge vidove razvoja ekonomije i aktivizacije privrede. U planu je masovna modernizacija unutrašnje infrastrukture, puteva, luka, aerodroma, izgradnja stambenih kapaciteta, naročito u seoskim sredinama. Ove mere bez sumnje će povećati prosečan nivo standarda građana Indije i obezbediti im osnovne uslove za savremen život. 

O najvećem političkom šamaru za Angelu Merkel pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA