Najnovije

IRAN NA KORAK DO NUKLEARNE BOMBE: Objavljen zabrinjavajući izveštaj - Imaće dovoljno obogaćenog uranijuma! (VIDEO)

Iran bi možda mogao u roku od mesec dana prikupiti dovoljno uranijuma za atomsku bombu, upozorava se u novom izveštaju, dok Islamska Republika nastavlja da krši sporazuma iz 2015. kojim se ograničava nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija.

Iranske rakete. (Foto: Jutjub)

Kritično, procena ne uključuje vreme potrebno Iranu da zaista sastavi isporučivu nuklearnu bombu - onu koja bi se mogla postaviti u bojevu glavu na balističkoj raketi - što bi bilo mnogo duže. Prošlog meseca, Izraelske odbrambene snage procenile su da će proces trajati najmanje nekoliko meseci, a potencijalno i do godinu dana.

Izveštaj objavljen u ponedeljak napisali su stručnjaci Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost, koji su pregledali nedavni izveštaj UN -ove agencije za nadzor nuklearne energije, Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji se odnosi na pridržavanje Irana nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, zvanično nazvan Zajednička sveobuhvatna Plan akcije.

- Sve u svemu, najnoviji izveštaj IAEA pokazuje kako Iran brzo napreduje u nuklearnim aktivnostima i korake za ograničavanje praćenja IAEA, dok inspektori imaju sve manju sposobnost otkrivanja iranske preusmjeravanja imovine na neprijavljena postrojenja. IAEA u skladu s tim alarmira međunarodnu zajednicu - upozorava se u izveštaju.

Eksperti, predvođeni bivšim nuklearnim inspektorom UN Davidom Olbrajtom, primetili su da je Iran nastavio da povećava zalihe visoko obogaćenog uranijuma poslednjih meseci, predviđajući da bi u "najgoroj proceni proboja" Teheran mogao imati dovoljno materijala za nuklearno oružje za mesec dana.

Nakon tri meseca, navodi se u izveštaju, Iran bi mogao imati dovoljno obogaćenog uranijuma za dva oružja, posle pet meseci, tri.

Neimenovani američki savezni zvaničnici nisu potvrdili moguće vreme proboja, ali su priznali NJujork Tajmsu da bi Iran mogao imati dovoljno cepljivog materijala za nuklearno oružje za nekoliko meseci.

Izraelski zvaničnici naveli su sličnu vremensku liniju. Prošlog meseca, ministar odbrane Beni Genc upozorio je da je Iran "samo dva meseca udaljen od nabavke materijala neophodnih za nuklearno oružje". On je pozvao međunarodnu zajednicu da razvije "plan B" u slučaju neuspeha zaostalih nuklearnih pregovora, uključujući sankcije i verodostojnu pretnju vojnom akcijom.

Olbrajtova je rekla da je nedavno ponašanje Irana sugerisalo da pokušava da poboljša svoju ulogu za pregovaračkim stolom pod vodstvom novog predsednika tvrde linije Ebrahima Raisija, sa ciljem da obezbedi povoljnije uslove u razgovorima o obnavljanju sporazuma iz 2015. nakon povlačenja bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa iz sporazuma i ponovno uvođenje sankcija Teheranu.

"Moramo biti oprezni", rekao je on, rekao je on na konferenciji za novinare u petak, "da ih ne uplašimo."

Bivši izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Jakov Nagel, za koga se generalno smatra da je sokolski prema Iranu, izdao je slično upozorenje u intervjuu na Armijskom radiju u utorak nakon objavljivanja izveštaja, navodeći da su nalazi u članku Tajmsa politički pokreti SAD vlada.

"Sve informacije koje je objavio NJujork Tajms stigle su od zvaničnika američke vlade jer se sada vrši pritisak da se vrati nuklearnom sporazumu, pa čak i da se poboljšaju uslovi za Iran", rekao je on.

Izveštaj je usledio dan nakon što su IAEA i Iran postigli dogovor o pristupu opremi za nadzor u iranskim nuklearnim objektima.

Snimci će biti predati IAEA -i ako i kada postoji dogovor između Irana i svetskih sila o oživljavanju nuklearnog pakta iz 2015. godine.

Pregovori o oživljavanju sporazuma trenutno su u zastoju, a Iran je upozorio da bi mogli proći meseci pre nego što ponovo počnu.

Mali napredak je postignut po drugom pitanju koje se odnosi na dugogodišnja pitanja koja je IAEA imala o prethodnom prisustvu nuklearnog materijala na neprijavljenim lokacijama u Iranu.

Agencija je u brojnim izveštajima rekla da iranska objašnjenja o materijalu nisu zadovoljavajuća.

Generalni direktor IAEA -e Rafael Grosi rekao je novinarima u ponedeljak na početku sastanka odbora guvernera agencije da je to bio osetljiv trenutak za međunarodnu diplomatiju po iranskom nuklearnom pitanju.

Upitan da li je sada trenutak da se pooštri pitanje Irana po tom pitanju, Grosi je odgovorio da je "od prvog dana imao pristup prema Iranu koji je čvrst i pošten“.

Uoči ovonedeljnog sastanka odbora guvernera postojale su spekulacije da bi zapadne zemlje mogle tražiti rezoluciju kojom bi se Iran cenzurisao, ali je diplomatski izvor rekao AFP-u da je sporazum postignut tokom vikenda "u principu uklonio“ tu mogućnost, prenosi Times of Israel

Iranska konzervativna štampa je u međuvremenu u ponedeljak proslavila dogovor za vikend.

Javanski dnevnik je rekao da to znači "Iran nije otkrio svoje tajne agenciji", dok su novine Vatan-e-Emrouz naslov objavile pod naslovom "Široko zatvorenih očiju".

Upitan koliko bi bilo teško rekonstruisati informacije nakon što IAEA dobije pristup snimcima, Grosi je priznao da je "to nešto što u određenoj meri nikada ranije nije urađeno, ali to nije ... van mojih tehničkih mogućnosti timovi".

Međutim, potvrdio je da agencija i dalje ima pristup snimcima "koliko god je potrebno“ sa lokacija poput iranskih postrojenja za obogaćivanje u Natancu i Fordu.

Abazović se izvinjava cetinjanima! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA