Najnovije

DAČIĆ ZNA DETALJE: U Moskvi predstavljen plan za rušenje Vučića

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević predstavio je danas plan za rešenje političke krize u zemlji. On je istakao da je Srbija „paralisana unutrašnjom krizom“, navodeći primere veza politike i organizovanog kriminala, nefunkcionalnih institucija, zatvorenih medija, gubitka poverenja građana u politiku, ali i, kako je rekao, kršenja Ustava u pogledu Kosova i Metohije.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

„Naše rešenje za krizu podrazumeva momentalnu ostavku Aleksandra Vučića, kao najodgovornijeg za katastrofalno stanje u zemlji i čoveka očiglednih veza sa kriminalcima, uključujući i ono što se dešavalo u Belivukovoj kući u Ritopeku. Mesto vršioca dužnosti predsednika preuzeo bi po Ustavu predsednik skupštine Ivica Dačić“, objašnjava Đorđević.

On dodaje da bi najpre trebalo organizovati prelaznu vladu sa zadatkom da „stvori uslove za slobodne izbore oslobađanjem institucija, medije i ljudi od straha, ali i izabrati „specijalnog tužioca, po ugledu na Makedoniju“.

„Vučić plaši građane makedonskim scenarijom, zato što on dobro zna šta bi to značilo – gubitak moći za njegovu kliku i istrage njihovih zlodela“, kaže lider Oslobođenja za „Nova.rs“.

Đorđević se trenutno nalazi u poseti Rusiji, gde je sa ovim planom upoznao sagovornike iz političkih i društvenih institucija koje se bave temom Balkana.

„Ovaj plan je dobio podršku naših ruskih prijatelja. I oni su svesni pogubnog uticaja koji Vučićeva vladavina ima po srpsko društvo, ali i da se radi o planu koji je u potpunosti u skladu sa zakonima i Ustavom Srbije.“

Predsednik pokreta Oslobođenje dodaje da „ruski partneri imaju poverenja u Ivicu Dačića, kao nekoga ko bi mogao da rukovodi prelaznim periodom i da je on s ovim planom već upoznat“.

„Uz sve njegove mane kao osobe, Dačić je sarađivao i sa naprednjacima i sa opozicijom, a ima poverenje i istoka i zapada“, objašnjava Đorđević.

On dodaje da je svestan da „Vučić neće otići sam od sebe“, te da bi njegova ostavka morala da se „iznudi stalnim pritiskom“ i „upoznavanjem građana sa aferama režima“.

„Verujemo da se opozicija mora okupiti oko ovog plana. Dijalog o izbornim uslovima je propao, nisu dobili ništa od ustupaka. Izlaskom na izbore, samo će produžiti agoniju – i sebi i Srbiji“, smatra Đorđević.

On je dodao i da se pokret Oslobođenje ne bori za izborne uslove, već za smenu režima.

„Neće biti slobodnih izbora dok je Vučić na vlasti, on ih nikada neće dopustiti. Prelazna vlada i vršilac dužnosti predsednika bi to mogli da izvedu“, zaključuje Mlađan Đorđević.

O Vučićevom Danke Dojčland pročitajte OVDE.

Izvor: Nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA