Najnovije

UKRAJINA DOBIJA ODLIČNE PVO SISTEME: Ovo je već ozbiljna provokacija za Moskvu

U Predstavničkom domu Kongresa SAD podnesen amandman na zakon kojim se traže veća sredstva za odbrambeni sektor Ukrajine. Zalihe mogu uključivati i PVO sistem Gvozdena kupola.

Gvozdena kupola (Foto: Jutjub)

Informacija se pojavila u američkim medijima, a Administracija predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog već se hvali prvim rezultatima posete šefa države Sjedinjenim Državama.

Predlog zakona o odbrambenoj politici Odbora za oružane snage Predstavničkog doma 2022. finansijske godine uključuje amandman koji zahteva da Pentagon podnese izveštaj Kongresu u kome se navode mogućnosti potencijalne prodaje ili prenosa "postojećih sistema" u Ukrajinu koji se verovatno neće uskoro primeniti, piše Politiko.

Ukrajinski amandman protivvazdušne odbrane predstavio je kongresmen Skot Frenklin, a podržale su ga obe partije.

Istovremeno, napominje se da bi Rusija takvu vojnu pomoć Ukrajini mogla doživeti kao provokaciju.

"Rusija se dugo žalila na američki sistem protivraketne odbrane u Rumuniji, tvrdeći da bi se mogao koristiti u ofanzivne svrhe, ali SAD i NATO su negirali ovu optužbu", kaže se u članku.

Pojašnjeno je da verzija zakona o odbrani za fiskalnu godinu 2020. ne definiše nikakav poseban sistem naoružanja koji bi trebalo preneti u Ukrajinu. Ali jedan zvaničnik Kongresa rekao je da jezik o prenošenju postojećih sistema govori mnogo, a dve armijske baterije Gvozdene kupole su glavni kandidati jer postoji malo takvih sistema u vojsci koji bi mogli da "neutrališu pretnju sa kojom se Ukrajina suočava od Rusije".

Članak podsjeća da je ranije ministar odbrane Ukrajine Andrej Taran rekao da bi želeo deo sredstava za odbranu dan potroši na nove sisteme PVO, ukazujući da bi to mogla biti i Gvozdena kupola. Prema pisanju lista Politiko, poruke su se čule u Vašingtonu i članovi Kongresa su to primili na znanje.

Međutim, najverovatnije, ovo nije glavni razlog. Prema navodima lista, činjenica je da američka vojska još uvek nije smislila kako da upravlja sa dva sistema Gvozdena kupola koje je Kongres kupio 2019.

Konkretno, vojska ima problema sa integracijom takvog sistema protivraketne odbrane, jer nije projektovan za rad u okviru novog sistema komandovanja i upravljanja.

Zbog toga su dve baterije „Gvozdene kupole“ glavni kandidati za premeštaj u Ukrajinu, rekao je za list isti član američkog Kongresa.

Mihail Kofman, direktor ruskog istraživačkog programa u korporaciji CNA, rekao je američkom izdanju o taktičkoj efikasnosti Gvozdene kupole za Ukrajinu.

„Sa taktičke tačke gledišta, on neće biti efikasan iz neposredne blizine ili na liniji dodira, jer će ovaj sistem vrlo brzo srušiti ruski raketni sistemi sa više lansiranja.

Ali može presresti rakete većeg dometa, što će omogućiti baterijama da odbrane kritičan objekat ili komandni centar u istočnoj Ukrajini “, objasnio je Kofman.

Zakon u Predstavničkom domu već poziva na vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 275 miliona dolara čak i pre novog prenosa sistema protivraketne odbrane, ali transfer neće rezultirati značajnim povećanjem ukupnog iznosa jer je Gvozdena kupola već plaćena.

Politiko podseća da je Bajdenova administracija razvila novi paket vojne pomoći u iznosu od 100 miliona dolara za Ukrajinu, samo je primena ovog plana obustavljena nakon što su se ruske trupe povukle sa granice sa Ukrajinom u proleće posle niza vežbi.

Paket je uključivao sisteme protivvazdušne odbrane kratkog dometa, pešadijsko i protivtenkovsko naoružanje, označavajući odmak od nesmrtonosnog naoružanja koje je Bajdenova administracija ove godine dostavila u dva odvojena paketa, jedan najavljen u martu, a drugi u junu.

Informacije o mogućim isporukama izraelskog sistema PVO iz SAD objavljene su na zvaničnom sajtu predsednika Ukrajine. Međutim, postoji jedan detalj: ukrajinski lider se ne poziva na svoje podatke, već na objavljivanje istog Politika.

„Zahvaljujući sporazumima postignutim tokom posete predsednika Vladimira Zelenskog Sjedinjenim Američkim Državama, Ukrajina može dobiti nove sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane, posebno sistem Gvozdena kupola. Odgovarajući amandman na nacrt budžeta za odbranu za 2022. uveo je kongresmen Skot frenklin, a on je dobio dvostranačku podršku u američkom Kongresu, navodi Politikoo", navodi se u saopštenju na sajtu predsednika Ukrajine.

Radi solidnosti, pres služba Zelenskog je dodala informacije o sistemu, koje, prema pretpostavkama američkih medija, mogu pružiti Ukrajini.

„Sistem Gvozdena kupola, koji je stvorila izraelska odbrambena kompanija Rafael u partnerstvu sa kompanijom Raytheon, ispostavio se kao jedno od najefikasnijih sredstava za uništavanje projektila kratkog dometa. Premanavodima vojske, sistem Gvozdena kupola oborio je oko 90% projektila ispaljenih na Izrael u poslednjih nekoliko godina“, napominje Kancelarija ukrajinskog predsednika.

O religiji u Novom svetskom poretku pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA