Najnovije

Vučić preko Severine napao patrijarha Porfirija jer je izdao njega i Mila u CG

Velikom broju ljudi će možda izgledati čudno to da medijska pisanja o Severini i patrijarhu Porfiriju imaju veze sa ustoličenjem njegovog prvosveštenstva mitropolita Joanikija na Cetinju pre desetak dana. Ipak, kada se, na osnovu informacija iz poverljivih izvora, kockice malo bolje slože stvari postaju jasne. No, krenimo redom.

Vučić (Foto: Predsednik.rs)

Elem, patrijarh je otputovao u Crnu Goru da ustoliči mitropolita u Cetinjskom manastiru. Uoči samog ustoličenja režimski mediji u Srbiji su objavili da će ustoličenje biti odloženo. To je bio plan koji je skovao Alaksandar Vučić, gotovo izvesno u dogovoru sa Milom Đukanovićem. Taj plan je predočen patrijarhu, i on je po svemu sudeći pristao na takvu igru.

Kada je došao u Podgoricu i razgovarao sa državnim i crkvenim predstavnicima, shvatio je da je stvar veoma ozbiljna. Po nekim izvorima, imao je poziv iz nekih centara moći iz inostranstva, gde mu je predočeno da „bi bilo dobro da sutradan mitropolit Joanikije bude ustoličen“. Nije pouzdano poznato, koji bi to mogao da bude centar moći. Neki misle da je to Zapad i NATO, drugi su skloniji mišljenju da su u pitanju „braća Rusi“. Bilo kako bilo, nešto se ozbiljno desilo što je patrijarha praktično primoralo da ode na Cetinje i ustoliči mirtopolita Joanikija. Po povratku bio je na ručku sa premijerom Krivokapićem i mitropolitom. Čitava scena je odavala utisak velike pobede premijera Zdravka Krivokapića, i potpunog poraza predsednika Đukanovića. Pride, mitropolit i patrijarh su dali izjavu da nije bilo pomisli o odlaganju ustoličenja.

Istodobno se patrijarh našao u „neobranom grožđu“, jedno je obećao, a drugo uradio. Već je u avionu počeo da pominje da je navodno video neki snajper, što zvuči vrlo čudno, ili bolje rečeno nemoguće. Po dolasku u Beograd, uskoro ga je posetio predsednik Vučić, što je isto više nego indikativno.

Nekoliko dana posle toga, u režimskim medijima se pokreće priča o tome kako Severina već mesecima porukama uznemirava srpskog patrijarha Porfirija. Jedna od tih poruka je puštena: „pope, pope, družiš se sa krimosima“, a za ostale se kaže da su toliko ogavne da ih je bolje ne navoditi. U nekim medijima je bilo govora da je patrijarh taj materijal dostavio tužilaštvu u Zagrebu, neki su to opovrgavali. Provereni plaćenik crkvenih krugova moći, takozvani „verski analitičar“ blizak režimu Željko Injac, gostujući u jutarnjem programu Kurir televizije, tvrdi da patrijarh neće tužiti Severinu zbog uznemiravanja.

Pojavila se teza da to Severina radi iz besa, jer je navodno ljuta što patrijarh održava dobre odnose sa njenim bivšim mužem Milanom Popovićem. Ovo je jedno od najglupljih objašnjenja. Zašto bi Severina slala uvredljive poruke patrijarhu? Da li zbog njegovih dobrih odnosa sa njenim bivšim mužem? Svašta. To bi onda značilo da Severina šalje takve poruke svim prijateljima svoga muža.

U svemu tome još je čudnije, kako su režimski mediji došli do takvih poruka. Tu se opet moramo vratiti na „verskog analitičara“ Injca i njegovu tvrdnju da je Severina imala njegov hrvatski broj telefona. Čak i da je tako, čudno je da je patrijarh u komunikaciji sa Severinom. Injca opovrgavaju režimski mediji, time što govore da je do uznemiravanja došlo nedugo nakon Porfirijevog izbora na mesto patrijarha. Logično je da je on od tada počeo koristiti srpski broj.

Sada se nameće pitanje: otkud Severini patrijarhov srpski broj. Pouzdano mi je poznato da jedan broj episkopa nemaju patrijarhov lični broj, nego preko sekretara sa njim komuniciraju. Vrlo čudno. Severina ima broj, dok neki episkopi to nemaju.

E, sada. Ako patrijarh neće da prijavi Severinu, odakle režimskim medijima sadržaj Severininih poruka. Zašto bi to on davao medijima? Još čudnije je to što je on u svakom trenutku mogao da blokira njen broj, i oslobodi se napasti. Stvarno čudno!

Jedino logično objašnjenje ovih događanja jeste da je služba provalila u patrijarhovu korespodenciju, i od ranije materijal dostavila Vučiću. Pošto je patrijarh u Crnoj Gori izigrao tandem Vučić – Đukanović, ovim mu je jasno poslata poruka: Ukoliko ti se tako nešto ponovi, mogla bi čitava korespodencija da iziđe na videlo, što bi za patrijarha očigledno bilo vrlo neprijatno.

Znači, služba poseduje određene kompromitujuće materijale vezane za patrijarha, kao i mnoge druge episkope (npr. Irineja Bulovića, Vasilija Kačavende, Jovana Šumadijskog i dr). Ovim gestom mu režim „uvrće ruku“, i daje do znanja da on ima neke obaveze prema predsedniku Vučiću.

A kakva je priroda odnosa Severine i srpskog patrijarha, samo Bog pouzdano zna. Ali izgleda da ponešto zna i Vučić, odnosno njegove tajne službe.

P. S. Nekoliko dana pred ovu „aferu“, Severina je dobila pozamašan honorar od kladionice „Mocart“ (bliske režimu) i stalno uhlabljenje kao voditeljka na televiziji u vlasništvu sina Milorada Dodika (blizak za Vučićevim Danilom).

Do 24. jula u SAD 70 smrtnih ishoda zbog korona vakcine, 675.000 nuspojava! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA