Najnovije

AMERI SE DALI U BEŽANIJU: Povlače se na svim frontovima, Avganistan je tek prva domina koja je pala! (VIDEO)

Sjedinjene Američke Države će smanjiti broj vojnika raspoređenih na međunarodnom aerodromu Erbil u Kurdistanu, kao i u vazdušnoj bazi Ajn al-Asad u provinciji Al-Anbar, saopštila je 17. septembra Zajednička operativna komanda iračke vojske.

Američka vojska. (Foto: army.mil)

U saopštenju, Zajednička operativna komanda je navela da je ograničeno povlačenje dogovoreno tokom nedavnog sastanka iračkog Vojno-tehničkog komiteta, na čelu sa zamenikom komandanta združenih operacija, general-potpukovnikom Abdul Amir al-Šamarijem, i američke strane na čelu sa general-majorom DŽon V. Brenanom.

- Dve strane su se složile da smanje američke borbene jedinice i borbene sposobnosti u vojnim bazama u Ajn al-Asadu i Erbilu, što će biti završeno do kraja ovog septembra. Nivo vođstva međunarodne koalicije takođe je smanjen - navodi se u saopštenju.

Dve strane su u saopštenju takođe naglasile da je američka vojska prisutna u Iraku na zvaničan zahtev vlade te zemlje.

Ograničeno povlačenje, koje je daleko od potpunog povlačenja SAD koje zahtevaju iranski saveznici u Iraku, trebalo bi da preoblikuje vojno prisustvo Vašingtona u Iraku.

Prošlog jula, SAD i Irak postigli su sporazum kojim će se povući sve američke "borbene snage" iz zemlje pre kraja 2021. godine. Preostale trupe će navodno "obučiti" snage iračke vlade.

Iranski saveznici i takozvane "snage otpora", koje su izvele desetine napada na baze koalicija predvođene SAD-om i konvoje za rezerve u poslednjih nekoliko meseci, već su odbacile ovaj pristup i zatražile potpuno povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Napadnuti telibani! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA