Najnovije

DEJTON JE JASAN I PRECIZAN: Ne postoji visoki predstavnik u BiH

Predsednik Političkog saveta SNSD-a Slavko Mitrović rekao je da prema međunarodnom Dejtonskom sporazumu u BiH ne postoji funkcija "visoki predstavnik međunarodne zajednice".

Kristijan Šmit (Foto: OHR)

- U BiH može postojati samo visoki predstavnik strana-potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, a to su Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska, dok je "republika BiH" prestala postojati u Dejtonu - istakao je Mitrović.

Komentarišući intervju Kristijana Šmita za Hrvatsku televiziju u kojem navodi: "Vrlo je jasno da me je imenovala međunarodna zajednica, da me imenovao Savet za sprovođenje mira. Ja sam u službi, ovde sam, živim. Sve pozivam da barataju činjenicama, a ne svojim poimanjem sveta", Mitrović je rekao da Šmit ima problem sa činjenicama, a one su nepobitne, saopšteno je iz SNSD-a.

- Ne postoji nikakva međunarodna zajednica kao organ bilo koga. Šmita je za visokog predstavnika pokušala imenovati neformalna grupa zapadnih ambasadora u BiH, čemu se usprotivila Ambasada Rusije, a potom i Ambasada Kine. Savet bezbednosti UN, koji prema Aneksu 10 potvrđuje ime visokog predstavnika kao izbor strana-potpisnica, odbio je imenovati Šmita za visokog predstavnika - napomenuo je Mitrović.

Prema njegovim rečima, svoj glas za Šmita nisu dali SAD, Velika Britanija, Francuska i još 10 članica, čime je odbijen pokušaj njegovog imenovanja od pojedinih sarajevskih ambasadora koji su grubo prekršili mandat i Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.

- U Dejtonskom sporazumu ne postoji nikakav savet za sprovođenje mira u BiH. Bilo je nekada, do 2000. godine, samoizabrano telo samoizabranih zemalja koje je samo sebe tako nazivalo, ali je i to prestalo postojati pre 20 godina. Samozvani upravni odbor saveta za sprovođenje mira nastavio je postojati i nakon toga, isto tako bez utemeljenja u Dejtonskom sporazumu - istakao je Mitrović.

Mitrović je podsetio da je poslednji visoki predstavnik Valentin Incko podneo je ostavku, što je prihvatio Savet bezbjednosti UN, pa sada ne postoji visoki predstavnik u BiH.

- Šmit za sebe kaže da nije diplomata, već političar. Postavlja se pitanje – u čijoj službi je i šta radi nemački političar u stranoj zemlji koji ne "barata činjenicama, već svojim poimanjem sveta"? - zaključio je Mitrović.

O promenama Ustava Republike Srbije pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA