Najnovije

DRAMA NA BRNJAKU: ROSU pokušale da izvuku Srbina iz kola, Kfor sprečio incident

Nekoliko stotina Srba sa severa Kosmeta provelo je ledenu noć i jutro na Jarinju pored Ibra u dva postavljena šatora, kabinama kamiona, kombijima, automobilima i pored logorskih vatri. Sve ovo liči na jedan veliki zbeg. S jedne strane su Srbi a sa druge specijalci ROSU pod šlemovima, punom opremom i sa bornim kolima.

ROSU (Foto: Jutjub)

13.21 - Drama na Brnjaku: Specijalci pokušali da izvuku Srbina iz kola, Kfor sprečio incidente. Situacija na Brnjaku je u međuvremenu postala izuzetno napeta, javlja reporter Kosovo onlajna. Incident se dogodio kada su pripadnici policijske specijalne jedinice pokušali na silu da izvuku jednog vozača iz automobila sa KM tablicama.

Oni bi u tome i uspeli da se nije umešala patrola Kfora koja se u tom trenutku tu zatekla. Prema nepotvrđenim informacijama, policija je zahtevala od jednog građanina srpske nacionalnosti da izađe iz automobila i skine KM tablice, što je on odbio, pa su krenuli da ga izvlače iz kola.

Ko zna kako bi se sve završilo da nisu naišli pripadnici Kfora koji su smirili celu situaciju, okupiili su se i Srbi koji tu protestuju, a vozač je uspeo da se skloni na sigurno. Situacija u ovom trenutku i dalje je veoma napeta, jer pripadnici specijalnog odreda policije prisilom pokušavaju da nateraju sve vozače sa srpskim tablicama da ih skinu. Da podsetimo, prvog dana protesta, kosovska policija je ispalila nekoliko patrona suzavca na okupljene Srbe na Brnjaku.

- Što se tiče saobraćaja, ovo je treće jutro zaredom da ništa ne prolazi i da prelaska vozilima uopšte nema. Peške pređe samo ko mora i to iz preke potrebe zbog lekara ili lekova jer treba preći i po tri kilometra peške u jednom smeru od prevoza do prevoza.

Inače, na severu Kosova, gde se na prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare nalaze pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije koji sprečavaju ulazak na Kosovo vozila sa srpskim ili statusno neutralnim "KS" tablicama, situacija je mirna ali napeta, a Srbi iz Leposavića i Zubinog potoka i dalje protestuju protiv ove mere.

Saobraćaj na deonicama Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok i dalje je u prekidu. Građani iz centralne Srbije koji rade u pokrajini idu preko prelaza pešice, odakle je dalje organizovan prevoz, a slično je i na prelazu Brnjak. Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše tako što ih autobusi dovoze do prelaza, potom pešače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

Kako je ranije saopštio MUP Kosova, na prelazu Merdare u toku jučerašnjeg dana izdato je više od 1.000 probnih "RKS" tablica, javljaju domaći mediji. Podsetimo, srpska vozila na severu Kosova do sada su koristila tablice koje izdaju srpske vlasti - sa registracijom za gradove na Kosovu, ili statusno neutralne "Unmikove - KS" tablice, koje od ponedeljka kosovske vlasti ne priznaju.

Sporazum o priznavanju "KS" i srpskih tablica na Kosovu potpisan je na pregovorima u Briselu 2016. godine, sa rokom važenja od pet godina, a pre 15. septembra ove godine, kada je istekao, nije postignut novi dogovor.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je posle hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost zatražio hitno povlačenje ROSU sa severa Kosmeta i odgovor EU na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

Ova vakcina menja gensku strukturu, ne znamo kakve su posledice! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA