Najnovije

"Prvi talas kovida se namerno proširio i to dva meseca pre nego što je svet o njemu obavešten"

Bivši insajder Komunističke partije Kine Vei Jingšeng rekao je da su Svetske vojne igre u oktobru 2019. mogle delovati kao prvi događaj širenja virusa.

Pandemija (Ilustracija: Pixabay)

Međunarodni turnir za vojne sportiste održan je u Vuhanu, odakle je potekao virus kovid 19, dva meseca pre nego što je Kina obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju o svojim prvim slučajevima.

Jingšeng je tvrdio da nije slučajno neki od 9.000 međunarodnih sportista koji su se okupili na događaju navodno razboleli od misteriozne bolesti.

"Mislio sam da će kineska vlada iskoristiti ovu priliku za širenje virusa tokom Vojnih igara, jer će se tamo pojaviti mnogi stranci", rekao je on za novi dokumentarni film Skaj njuza "Šta se zaista dogodilo u Vuhanu".

Tvrdio je da je čuo za kinesku vladu kako izvodi "neobičnu vežbu" tokom igara.

"Znao sam za mogućnost da kineska vlada koristi neko čudno oružje, uključujući biološko, jer sam znao da rade takve eksperimente“, rekao je on.

NJegove tvrdnje podržao je bivši glavni savetnik za Kinu američkog Stejt departmenta Majls Ju.

Rekao je da su francuski, nemački i američki sportisti, među onima koji su se razboleli na turniru sa simptomima nalik na kovid, ali nikada nisu testirani na virus.

"Vidimo neke naznake u našim vlastitim podacima... da je kovid cirkulisao u Sjedinjenim Državama već početkom decembra, verovatno i pre toga", rekao je bivši istražitelj kovid 19 američkog Stejt departmenta David Ašer.

Jingšeng takođe tvrdi da je zabrinutost zbog situacije koja se odvijala preneo visokim funkcionerima u Trampovoj administraciji u novembru 2019, ali da je ignorisan.

Dugogodišnji zagovornik demokratije, koji je odslužio zatvorsku kaznu zbog 'kontrarevolucionarnih aktivnosti', rekao je da je pristupio ovom pristupu dok je šaputanje o 'novom virusu SARS-a' počelo da kruži Vičatom i drugim kineskim platformama društvenih medija.

"Osećao sam da nisu zabrinuti kao ja, pa sam se potrudio da pružim više detalja i informacija", rekao je on.

"Možda ne veruju da bi vlada neke zemlje učinila tako nešto (prikrila virus), pa sam se stalno ponavljao u nastojanju... da ih ubedim."

Autoritativni režim Si Đinpinga očajnički je pokušao da ućutka svaku raspravu o virusu u ranim fazama izbijanja epidemije u Vuhanu - čak i kada je neviđen broj leševa počeo da preplavljuje gradske bolnice.

Bilo kakvo spominjanje na društvenim medijima o novom virusu SARS-a ili "epidemiji" bilo je cenzurisano i hrabro medicinsko osoblje koje je pokušalo progovoriti i upozoriti svet uhapšeno je i prisiljeno da potpiše lažna priznanja koja izazivaju paniku.

Jingšeng, koji je godinama ranije bio u egzilu u SAD, rekao je da je svestan šta se dešava preko insajdera Komunističke partije iz Pekinga koji su podelili svoje strahove o situaciji i opisali zataškavanje centralne vlade.

Ali uprkos predstojećoj zdravstvenoj krizi koja je trebalo da opustoši SAD i ostatak sveta, njegova poruka nije shvaćena ozbiljno, tvrdi on.

Kineski disident nije otkrio sa kojim političkim liderima je razgovarao, ali je insistirao na tome da su to visoki vladini likovi i da su imali odobrenje tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

"Nisam siguran da li ovaj političar želi da govorim o njemu ovde", rekao je.

"Ali želim reći da je on dovoljno visok političar, dovoljno visok da može doći do predsednika Sjedinjenih Država."

Dok su slučajevi koronavirusa i dalje harali Kinom, autoritarna država je epidemiju skrivala od SZO do 31. decembra, kada više nije bilo moguće obuzdati saznanja o njenom postojanju.

Ali čak i tada Peking je poricao da se virus može prenositi sa osobe na osobu.

SZO je 30. januara 2020. označila misterioznu epidemiju kao hitan slučaj za javno zdravlje od međunarodne zabrinutosti, pošto su ranije istog meseca zaraze počele da zahvataju druge zemlje, uključujući i SAD.

U avgustu ove godine dr Peter Embarek, koji je vodio istragu SZO o poreklu pandemije koronavirusa u Kini, rekao je da je prvi svetski pacijent oboleo od kovida 19 možda zaražen šišmišem dok je radio za laboratoriju u Vuhanu u Kini.

Doktor Embarek izneo je šokantnu tvrdnju uprkos tome što je u početku odbacio mišljenje da je virus pobegao iz laboratorije kao krajnje neverovatan.

Embarek je kasnije priznao da je teorija o curenju iz laboratorije mogla da se dogodi, što ukazuje na to da je kineski istraživač mogao biti zaražen slepim mišem dok je uzimao uzorke u vezi sa istraživanjem u laboratoriji u Vuhanu.

Neki su sugerisali da je izvor virusa Vuhanov institut za virusologiju, kineska laboratorija koja je najveći svetski centar za istraživanje koronavirusa.

Oni veruju da je virus ili otkriven u laboratoriji - koja prikuplja koronaviruse od divljih životinja - ili je konstruisan istraživanjem "dobitka funkcije".

Takvo istraživanje uključuje dodavanje svojstava kao što je povećana prenosivost već postojećim virusima radi proučavanja efekata i razvoja tretmana pre nego što se takve bolesti prošire.

Ali istraživanje je izuzetno kontroverzno, a mnogi naučnici tvrde da su rizici od stvaranja takvih virusa daleko veći od potencijalnih koristi.

Prema zagovornicima ove teorije, virus je tada iscurio iz laboratorije - verovatno zarazivši osoblje koje ga je potom nesvesno prenelo na opštu populaciju.

Jedan obaveštajni izveštaj prosleđen agencijama u Vašingtonu tvrdi da su tri člana osoblja u laboratoriji zatražila bolničko lečenje u novembru 2019 - mesec dana pre nego što su otkriveni prvi zvanični slučajevi kovida, objavio je "Volstrit žurnal".

NJihovi simptomi bili su "u skladu s kovidom 19 i uobičajenom sezonskom bolešću", kaže se u izveštaju, pozivajući na dalju istragu.

To se slaže sa mnoštvom dokaza koji ukazuju na to da je kovid možda cirkulisao mesecima pre nego što ga je Kina prvi put prijavila svetu - bilo kao rezultat često blage bolesti koja je ostala neotkrivena, bilo kao rezultat zataškavanja.

Naučnici u Italiji tvrde da su otkrili dokaze o kovidu u uzorcima krvi uzetim još u septembru 2019. godine, dok istraživači u Španiji kažu da je bolest mogla biti prisutna u januaru 2020. godine - nekoliko meseci pre prvog službenog slučaja.

Čak su i autori izveštaja SZO, koji je bio ismejan, priznali da ne mogu isključiti mogućnost da je kovid cirkulisao pre decembra 2019.

Ali tek 31. decembra 2019. kineska kancelarija SZO je obaveštena o misterioznoj upali pluća od koje su obolela 44 bolesnika u Vuhanu.

Kasnije je SZO obaveštena da je najmanje jedan pacijent u Vuhanu - glavnom transportnom čvoru - pokazivao simptome već 8. decembra.

U drugom izveštaju koji podržava SZO navodi se da je "jasno" da su "mere javnog zdravlja lokalne i nacionalne zdravstvene vlasti u Kini" mogle snažnije primeniti prošlog januara.

Kina i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) su naveli da postoji "potencijal da se na prve znakove brže deluje".

Kritike su bile u suprotnosti sa tadašnjim javnim izjavama SZO, kada je pohvalila Kinu zbog "izuzetne brzine" kojom je odgovorila na izbijanje.

Peking je oporavak od rane epidemije označio kao trijumf svojih komunističkih lidera, pri čemu je kineska ekonomija jedina velika ekonomija koja će rasti 2020.

Ali brojni izveštaji detaljno opisuju kako je Kina prećutkivala ključne detalje o virusu u njegovim ranim fazama, uključujući i podatke SZO, koja je javno hvalila Kinu.

O čemu su razgovarali načelnici generalštaba Rusije i SAD, saznajte OVDE.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA