Najnovije

NACRT ZAKONA O REFERENDUMU DONET U ŽURBI: Venecijanska komisija predlaže ''potrebna poboljšanja''

Venecijanska komisija ocenila je novi nacrt Zakona o referendumu u Srbiji kao "pozitivnu inicijativu", ali "donetu u žurbi" i pozvala na "potrebna poboljšanja", saopšteno je u Savetu Evrope.

Ustav Republike Srbije (Foto: Ministarstvo pravde Srbije)

U hitnom mišljenju Venecijanske Komisije o nacrtu Zakona o referendumu i Narodnoj inicijativi navodi se da treba pozdraviti nastojanja srpskih vlasti da usklade zakonodavstvo sa međunarodnim standardima, ali da je za žaljenje to što je revizija Zakona o referendumu počela tek pred ustavni referendum.

Venecijanska komisija preporučuje održavanje sledećeg referenduma "dovoljno kasno kako bi revidirani Zakon na njega zaista bio primenjiv", a da izmene treba usvojiti "širokim konsenzusom" i uzimajući u obzir javne konsultacije sa svim relevantnim akterima.

U mišljenju Venecijanske komisije navodi se da amandmani na Zakon uključuju nekoliko pozitivnih elemenata, poput ukidanja kvoruma za valjanost referenduma, regulisanje mogućnosti da Skupština zauzme stav o pitanju koje je izneto na referendum, kao i obavezu pružanja građanima objektivnih informacija o referendumskom pitanju.

Kada su u pitanju potrebna poboljšanja Zakona o referendumu, Venecijanska komisija preporučuje jasno definisanje različitih vrsta referenduma i odredbi koje se na njih primenjuju; definisanje pitanja koja se mogu, a koja ne mogu izneti na referendum; hijerarhijski rang odredbi podnetih na referendum i dejstvo zahteva za referendum na važeće zakonodavstvo.

Preporučuje se preispitivanje predloga o proširenju biračkog prava na vlasnike nekretnina, ukidanje nadoknade za autenttifikaciju potpisa, obezbeđivanje prava i razumnih rokova za žalbe svim glasačima, kao i obezbeđivanje jednakih uslove za radio i televizijsko oglašavanje privatnih i javnih masovnih medija.

Venecijanska komisija preporučuje i preispitivanje sastava izborne administracije kako bi se osigurala njena nezavisnost revizijom relevantnih zakonskih tekstova.

Druge preporuke Venecijanske komisije uključuju ponovno razmatranje ograničenja u pogledu prirode subjekata koji mogu voditi izborne kampanje i finansiranja takvih kampanja; produženje roka između odluke o raspisivanju referenduma i glasanja i ograničavanje diskrecionog korišćenja mogućnosti Skupštine da smanji ovaj rok, posebno za ustavne referendume.

Takođe se preporučuje ublažavanje zahteva za prikupljanje potpisa za narodne inicijative.

Autorski tekst Zdravka Krivokapića pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA