Najnovije

ODUSTANITE OD TOGA! Severna Koreja uporoila Vašington!

Nije pravo vreme za početak pregovora o okončanju Korejskog rata (1950-1953), jer Vašington mora prvo da odustane od svoje neprijateljske politike prema Pjongjangu, rekao je Ri Tae Song, zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje.

Vojska Severne Koreje. (Foto: Jutjub)

Sedam decenija nakon sukoba, Korejsko poluostrvo je tehnički ostalo u ratnom stanju jer se primirje koje su tada postigli Sever i Jug nikada nije pretvorilo u stvarni mirovni sporazum, dok su odnosi između suseda ostali zategnuti.

Korejski rat između Pjongjanga koji je podržavala Kina, i Seula koji su podržale SAD, postao je jedan od najdestruktivnijih sukoba moderne ere. Trajao je tri godine, a procenjeno je da je s obe strane poginulo pet miliona ljudi, od čega su oko polovina civili. SAD su izgubile 40.000 vojnika, dok je preko 100.000 ranjeno.

Dogovor o formalnom okončanju Korejskog rata neophodan je korak, ali "sve činjenice dokazuju da još nije vreme za proglašenje prekida vatre", rekao je Ri u izjavi koju je objavila severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Prema rečima zvaničnika, „te činjenice uključuju testiranje američkih interkontinentalnih balističkih raketa u februaru i avgustu, kao i odobrenje Vašingtona za prodaju oružja svojim saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu". On je insistirao da su ti potezi "svi usmereni protiv nas".

Pjongjang takođe "budno posmatra" novi AUKUS sporazum između SAD-a, Velike Britanije i Australije, čiji je cilj naoružavanje Kanbere podmornicama na nuklearni pogon, dodao je zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje.

Severna Koreja je ove godine izvršila nekoliko velikih testova naoružanja, lansirajući balističke i krstareće rakete, a takođe je dospela na svetske naslovne strane ranije ovog meseca nakon što je ispalila balističku raketu iz voza. Ali, Ri je insistirao da su to "samo mere jačanja odbrambenih sposobnosti" Pjongjanga s obzirom na gore navedene pretnje.

Zvanično okončanje Korejskog rata biće "budalasta ideja sve dok postoji neprijateljska politika SAD prema Severnoj Koreji", koja je i dalje "najveća prepreka" ka tom cilju, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova.

Bez bitne promene pristupa Vašingtona, mirovni sporazum između Pjongjanga i Seula mogao bi dovesti samo do "tragičnog rezultata uništavanja strateške ravnoteže u regiji i uranjanja Severne i Južne Koreje u beskrajnu trku u naoružanju", upozorio je on.

Rijevo saopštenje usledilo je kao odgovor na govor predsednika Južne Koreje Mun DŽae Ina na Generalnoj skupštini UN-a ranije ove sedmice, u kojem je ponovio svoj poziv da se formalno okonča Korejski rat.

"Još jednom pozivam zajednicu da mobilizijue svoje snage za proglašenje kraja rata na Korejskom poluostrvu”, rekao je Mun sa tribine UN-a. Razgovori o mirovnom sporazumu trebalo bi da uključe dve zemlje, SAD i Kinu, dodao je on.

Histeričnim lelekom i farsom na KiM, Vučić otpočeo obračun sa Rusijom! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA