Najnovije

SAUDIJSKA ARABIJA KLEČI NA KOLENIMA: Sve se promenilo, sada mole i preklinju Irance za jednu stvar, ali Teheran dobro pamti!

Brigadni general Ali Fadavi, zamenik vrhovnog komandanta Iranske revolucionarne garde, rekao je da "tvorci rata u Jemenu mole Iran da izađe iz krize". Ne imenujući Saudijsku Arabiju i koaliciju direktno, brigadni general Fadavi je rekao: "Ko god je započeo jemenski rat, danas nas moli da izađemo iz krize", prenosi Tasnim agencija.

Iranska vojska. (Foto: Jutjub)

Fadavijeva izjava dolazi usred optimističnih komentara iranskih i saudijskih zvaničnika o izgledima približavanja dva regionalna rivala. Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Saed Katibzade rekao je u četvrtak da njegova zemlja vidi "ozbiljne naznake" za poboljšanje odnosa sa Rijadom.

Tom saopštenju prethodio je govor saudijskog kralja Salmana pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija 22. septembra, u kojem je izrazio nadu da će dijalog dovesti do "opipljivih rezultata" i otvoriti put za uspostavljanje saradnje između dve strane.

Iran i Saudijska Arabija održali su tri runde razgovora čiji je domaćin bio Irak radi razgovora o bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima. Planirano je da Bagdad bude domaćin još jednog sastanka neodređenog datuma, rekao je iranski ambasador u Iraku Iradž Masdžedi.

Odnosi između Saudijske Arabije i Irana prekinuti su 2016. godine, nakon što su iranski demonstranti napali ambasadu Rijada u Teheranu i saudijski konzulat u Mešhadu, nakon pogubljenja istaknutog saudijskog šiitskog klerika Nimra al-Nimra, prenosi Sputnik Arabic.

Saudijska Arabija u Jemenu vodi vojnu kampanju od 2015. godine, nakon što je grupa Ansar Alah (Huti) svrgnula međunarodno priznatu jemensku vladu.

Francuska pripretila Rusiji! Više o tome OVDE.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA