Najnovije

AKCIJA O KOJOJ SE ĆUTALO 30 GODINA! "Evo kako sam hapsio Arkana!"

Iako je Željko Ražnatović Arkan osamdesetih i devedesetih godina bio strah i trepet u Beogradu, Marko Nicović bio je jedan od retkih u policiji koji je smeo da mu stane na put. On je zbog raznih incidenata tri puta, kao načelnik, išao lično da hapsi Arkana, a jednom mu je rekao da je on samo kriminalac i da će za svaki incident odgovarati pred zakonom.

Željko Ražnatović. (Foto: Jutjub)

Bivši načelnik beogradske policije i član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović istakao je za naš list da je Arkan imao zaštitu Državne bezbednosti i da se, samim tim, ponašao kao da ima svu moć.

- Željko je uvideo korisnost saradnje sa DB i, kao član, on se ponašao, odnosno, iživljavao kao da je šerif u Beogradu. Za sobom je vukao i druge koji su ga sledili, a uspeo je da formira i grupu kriminalaca koji su pravili probleme - opisao je Nicović za Srpski telegraf.

Kako dalje objašnjava, Arkan je početkom osamdesetih tri puta bio hapšen zbog raznih incidenata.

- Prvi put se tada našao iza rešetaka kada je pljunuo jednog saobraćajca. Nakon toga iza rešetaka je završio i ubrzo je osuđen na 11 meseci kada je, nervozan zbog novca koji je izgubio u kockarnici, udario jednog čoveka po ruci pištoljem. Treći, ujedno i poslednji put, bio je kada je pucao na policajce i teško ranio jednog. Međutim, uspeo je da izbegne zatvor - rekao je naš sagovornik.

Nicović kaže da posle toga Ražnatović nije pravio probleme.

- Znao je da neće proći bez posledica i da od nas neće biti zaštićen. Ovi iz DB su tada rekli: "Ne možemo više da ga štitimo, ovi iz 29. novembra su mu seli za vrat i tu nema spasa. "Jednom prilikom sam mu u stanici 29. novembra, kada smo ga uhapsili, rekao: "Ne možeš da se ponašaš kao da si glavni u Beogradu. Ti si kriminalac, a ne šerif, mi smo šerifi. Bez obzira na to što te štiti DB, hapsićemo te za svaku grešku i bićemo ti za vratom 24 sata". On je meni na to rekao: "Razgovaraću ja sa mojim ljudima, koji su meni nadređeni". Ponašao se kao da se nije uplašio, ali njegovi iz DB nisu smeli da ga vade iz pritvora - opisuje Nicović.

On se prisetio i svog prvog hapšenja Ražnatovića, kada je radio kao načelnik za suzbijanje krijumčarenja narkotika.

- Moji policajci su mi za Arkana govorili da je uvek naoružan i da im pruža otpor, a pošto sam ja bio vrhunski karatista, nisam mogao da dozvolim da moji ljudi idu bez mene jer sam ja bio fizički i spretniji i spremniji, tako da sam uvek išao sa njima i uvek sam vodio te akcije. Prvo hapšenje Ražnatovića smo zapravo namestili. Obukli smo jednog inspektora iz mog odeljenja u saobraćajca i on ga je čekao na kružnom toku na Slaviji. Tu na terasi hotela "Slavija" sedeli su kockari-kriminalci i sve gledali. Kada se Arkan tu pojavio s kadilakom, naš kolega ga je zaustavio radi rutinske kontrole. Tražio mu je da pali migavce i ostala svetla, pa mu je, na kraju, rekao: "Ti, druže Ražnatoviću, nemaš uže za vuču", a ovaj se toliko iznervirao i pljunuo je policajca - objašnjava naš sagovornik.

Nicović dalje navodi kako su Arkanu stavili lisice na ruke.

- Mi smo sve to snimali video-kamerom iz jednog kombija i posle pljuvanja smo poslali drugu patrolu u intervenciju, pa su ga oni odveli u 29. novembar u pritvor. Tamo je Ražnatović rekao: "Ništa ja njemu nisam uradio". Međutim, mi smo onda dostavili snimak i on je dobio tri meseca zatvora. Tada je video da možemo sve da mu montiramo, pogotovo što to uže za vuču tada niko nije nosio. I ti kockari s terase hotela su bili zabezeknuti kako hapsimo Arkana i tada su kriminalci u podzemlju među sobom pričali: "Ako Arkana ne može da zaštiti DB, šta tek mi da radimo" - prepričava Marko Nicović.

Koliko se Željko Ražnatović osećao moćnim i bezbednim u Beogradu, govori i susret s generalom policije.

- Arkan mi je pričao da je u hotelu "Interkontinental" 1994. sedeo s nekim prijateljima i da se tu pojavio i general policije Radovan Stojičić Badža, s kojim su se odmah nešto sporečkali. Badža im je onda podviknuo i rekao: "Alo, ja sam general policije" i pokazao im službenu legitimaciju, a Ražnatović njemu: "Otkad si za rođendan tvoje žene primio džip od mene, otad je ta tvoja legitimacija za mene samo papir". U tom trenu je tresnuo rukom o sto i ta legitimacija je pala na patos - seća se Nicović.

Lovci na teroriste postali lak plen, kaplaru nije bilo spasa, pogođen je snajperom! Više o tome OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA