Najnovije

KARTEL JE ODREDIO CENE! „Sve preko 3.800 dinara za tehnički suprotno je odluci Vlade! Vozačke dozvole su nam sramota!“ (VIDEO)

Jedna grupa vlasnika tehničkih pregleda sastala se u jednoj kući u Batajnici i dogovorila poskupljenje tehničkog pregleda na nivou kartela, izjavio je Jovan Radovanović, mašinski inženjer-konstruktor i ujedno diplomirani pravnik, gostujući u emisiji Reč produkcije Helmkast.

Mašinski inž. i dipl. pravnik Jovan Radovanović o tehničkim pregledima (foto: Pravda/Jutjub)

Kako je istakao, svako povećanje preko 3.800 dinara za putnička vozila je u suprotnosti sa zakonskom regulativom i važećim podzakonskim aktima.  

- U našem Zakonu o bezbednosti saobraćaja u članu 264. stav 7. kaže se da Vlada Srbije određuje najnižu i najvišu cenu tehničkog pregleda, na predlog MUP-a, a posle preporuke Ministarstva za trgovinu. Poslednje što je Vlada uradila je najniža cena tehničkog 2.500, a najviša 3.800 dinara. Posle toga, sva povećanja cena tehničkog pregleda uradili su vlasnici tehničkih pregleda samoinicijativno ili organizovano, kartelski, na štetu građana Srbije i sada imamo da je cena tehničkog pregleda u Srbiji od 6.500 do 7.500 dinara – rekao je Radovanović.  

On je upitao kad je kraj, i da li će cene tehničkog pregleda da idu i na 20.000 dinara. Na pitanje da li su moguće masovne tužbe vozača za preplaćen tehnički, pa da se ponovi situacija kao za banke i naplatu obrade kredita, rekao je da je to moguće.

Radovanović je konstatovao da bi tehničke preglede za nova vozila trebalo ukinuti dok traje garancija proizvođača na vozilo. Govorio je i na koji način se maltretiraju poljoprivrednici, koji su, kako je rekao i najgore prošli sa zahtevima na tehničkim pregledima.

Govoreći o vozačkim dozvolama u Srbiji, rekao je da to nema nigde u svetu.

- Kako su izdelili vozačke dozvole na silne kategorije, to je sramota. Imate A, A1, A2, A3, B, B1, B2… Ma to je budalaština. Smeju nam se u svetu, gde vi živite, šta je ovo... – naveo je on.

Radovanović je govorio i o tome što se određenim kategorijama vozača traži licenca, samo da bi im uzeli pare, iako je položena kategorija praktično licenca.

- Šta će mu licenca, kad je on položio za tu kategoriju? Zato te kategorije vozača beže iz Srbije – zaključio je sagovornik Helmkasta.

On je izneo i frapantne podatke jednog istraživanja koji govore da spora vožnja usporava reflekse, dok brža povećava adrenalin, te su reakcije vozača u situacijama koje mogu da vode u nezgodu mnogo brže i bolje pri određenim brzinama vožnje. Uz napomenu da se nipošto ne radi o nekim suludim brzinama, o kojim tačno brzinama je reč, možete saznati ako pogledate emisiju.

A zašto je postupak tehničkog pregleda organizovani kriminal, i ko sve u tome učestvuje, čitajte OVDE.

Izvor: Pravda, N.B.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA